x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Congresul PSD. Moment de reculegere pentru victimele comunismului; Dragnea: Trebuie să ne cerem iertare

Congresul PSD. Moment de reculegere pentru victimele comunismului; Dragnea: Trebuie să ne cerem iertare

18 Oct 2015   •   16:30
Congresul PSD. Moment de reculegere pentru victimele comunismului; Dragnea: Trebuie să ne cerem iertare
Sursa foto: bzi.ro - ARHIVĂ

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Congresul extraordinar al partidului, că social-democraţii au făcut de-a lungul timpului greşeli politice şi a propus marcarea unui moment de reculegere pentru victimele comunismului.

"Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României aşa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibraţii ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar şi trecutul recent. (...) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie. Tratamentul politic aplicat unor supravieţuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderaţia şi respectul cu care trebuiau trataţi acei oameni. (...) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovaţi. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărţirii de un trecut care ne mai urmăreşte şi azi. Vreau să ne ridicăm în picioare şi să ţinem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste şi să ne cerem iertare României şi românilor că nu am făcut acest gest până acum", a spus Dragnea.

Liderul social-democraţilor a precizat că PSD a făcut greşeli politice, erori de strategie, de personal, chiar şi gafe în relaţiile cu oamenii şi instituţiile.

El a dat ca prim exemplu "eroarea strategică" din Transilvania, caz în care a susţinut că PSD a pierdut electoratul din această zonă cu mesaje neinspirate, alianţe pripite cu partide etnice sau radicale.

"Nu a existat o strategie şi o ofertă politică adaptată acestei regiuni. Transilvania este o miză importantă pentru PSD şi vă promit că o vom readuce în atenţia partidului nu numai printr-o autostradă pe care Guvernul o va construi în regim de urgenţă, ci şi printr-o punte politică şi sufletească", a mai spus Dragnea.

O altă "mare greşeală" a PSD este, a arătat Dragnea, modul în care a fost tratat ICR, el subliniind că social-democraţii trebuie să refacă legăturile cu intelectualitatea.

"Am mai greşit atunci când am căzut în capcana războiului mediatic întinsă de Traian Băsescu. Răspunzându-i la atacuri, am transformat spaţiul public în teatru al violenţei verbale şi al conflictului, care a otrăvit societatea şi a scufundat-o. Ar fi trebuit să ne vedem de guvernare", a adăugat Dragnea.

Sursa: Agerpres

×