x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MOMENT ISTORIC la Iaşi. Episcopul martir Anton Durcovici, beatificat în prezenţa a peste 20.000 de pelerini

MOMENT ISTORIC la Iaşi. Episcopul martir Anton Durcovici, beatificat în prezenţa a peste 20.000 de pelerini

17 Mai 2014   •   09:24
MOMENT ISTORIC la Iaşi. Episcopul martir Anton Durcovici, beatificat în prezenţa a peste 20.000 de pelerini
Sursa foto: Cristinel C. Popa
UPDATE 12:30 - Episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat Fericit, în aplauzele celor peste 20.000 de pelerini prezenţi pe stadionul "Emil Alexandrescu" din Iaşi, la ceremonia de beatificare a acestuia.

Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul special al Papei Francisc, care a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, a citit, cu acest prilej, decretul de beatificare semnat de Papă, pe scena special amenajată fiind aduse relicvele episcopului.

Odată declarat Fericit, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său.
......................................

Zeci de preoţi şi diaconi romano catolici vor împărţi Sfânta Împărtăşanie celor aproximativ 20.000 de pelerini care sunt aşteptaţi astăzi, la Iaşi, pentru a asista la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. La slujbă va participa și premierul Victor Ponta.

Ceremonia de beatificare a episcopul martir Anton Durcovici se va desfăşura pe stadionul Emil Alexandrescu. Accesul pe stadion, începând cu ora 8:00, va fi permis pelerinilor doar pe baza biletelor emise de Episcopie şi distribuite în parohii.

"La intrarea pe stadion, pelerinii vor primi gratis amintirile de la beatificare (eşarfă, ecuson şi cartea cu desfăşurarea Sfintei Liturghii de beatificare). Totodată, de aici, pelerinii vor putea să-şi achiziţioneze diferite cărţi, amintiri şi obiecte devoţionale cu episcopul martir Anton Durcovici. Pentru siguranţă şi pentru a preîntâmpina situaţii nedorite, pe lângă prezentarea cu biletul obligatoriu la intrarea pe stadion, pelerinii sunt rugaţi să nu deţină decât strictul necesar: apă, sandwich-uri, eventual umbrelă, broşură cu cântece şi rugăciuni", a spus episcopul Petru Gherghel, potrivit Agerpres.

Trimisul Papei va oficia Sfânta Liturghie
    
Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc, cardinali, arhiepiscopi, episcopi, preoţi, persoane consacrate şi mii de credincioşi sunt aşteptaţi astăzi, la Iaşi, pentru a lua parte la ceremonialul de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici.

Preotul Corneliu Cadar, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano Catolice Iaşi, a declarat că la beatificarea episcopului Anton Durcovici va fi prezent trimisul Papei Francisc, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, Angelo Amato. El va prezida oficierea Sfintei Liturghii a beatificării.

"Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), episcop romano-catolic mort în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei, al cărui martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la 31 octombrie 2013, va fi beatificat sâmbătă, 17 mai, ora 11.00, la Iaşi, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne oficiată de cardinalul Angelo Amato. Odată declarat fericit, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său", a spus Corneliu Cadar.

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignaţiu Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava, şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava. Tot din România a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul de către Papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983.

×