x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moscheea “Carol I” din Constanţa are un secol

Moscheea “Carol I” din Constanţa are un secol

de Carmen Anghel    |    09 Oct 2013   •   18:48
Moscheea “Carol I” din Constanţa are un secol

Supranumită şi “Geamia Regelui”, moscheea din Constanţa este un simbol al prieteniei româno-turce. Cu ocazia aniversării a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Turcia (1878), Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale dedicată Moscheei “Carol I” din Constanţa, simbol al concordiei între comunităţi de confesiuni diferite, denumită şi “Kral camisi” sau “Geamia Regelui”. Această emisiune sărbătoreşte o dublă aniversare: atât cea a relaţiilor diplomatice, cât şi un secol de la începerea construcţiei clădirii.

Inclus în lista celor mai frumoase monumente de arhitectură românească, cu influenţe arhitectonice maure, noul edificiu a fost construit din iniţiativa Regelui României Carol I şi a reunit talentul unui mare arhitect, Victor Ştefănescu, şi priceperea în construcţii a unei somităţi a ştiinţei mondiale, Gogu Constantinescu.

În interiorul moscheei se regăseşte, la loc de cinste, covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale, având o suprafaţă de 144 de metri pătraţi. De asemenea, cupola şi turnul moscheei poartă la vedere simbolul lumii musulmane, semiluna.

Moscheea “Carol I” a fost inaugurată în data de 31 mai 1913, în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, familia regală dăruind acest edificiu musulmanilor din Constanţa şi nu numai, pentru loialitatea faţă de statul român.

Emisiunea comună este alcătuită dintr-o marcă poştală cu valoarea nominală de 8,10 lei şi un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre, minicoala de 6 timbre şi coliţa dantelată (în două variante de prezentare).

Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 370 de exemplare şi echipat cu coliţa dantelată a emisiunii, în format special, numerotată cu roşu şi un plic prima zi numerotat cu negru şi obliterat cu ştampila prima zi aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 370.

Începând cu ziua de joi, 10 octombrie 2013, emisiunea comună de mărci poştale România – Turcia: Moscheea “Carol I” din Constanţa – 100 de ani va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

×