x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Motivarea deciziei de condamnare a lui Marius Petcu: "Lipsit de scrupule şi lacom de bani"

Motivarea deciziei de condamnare a lui Marius Petcu: "Lipsit de scrupule şi lacom de bani"

06 Ian 2012   •   05:33
Motivarea deciziei de condamnare a lui Marius Petcu: "Lipsit de scrupule şi lacom de bani"

Marius Petcu este lacom de bani, desi are o avere impresionanta, este lipsit de scupule si a avut o atitudine nesincera, aspecte ce necesita stabilirea unei pedepse exemplare, se arata in motivarea deciziei instantei de condamnare a fostului lider sindical.

Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, in 8 decembrie 2011, pe Marius Petcu, fostul lider al CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de coruptie.

Judecatorul arata, in motivarea deciziei de condamnare, ca modalitatea de savarsire a infractiunii de luare de mita, in mod elaborat, cu deghizarea unui act material al mitei intr-un contract de cesiune, forma continuata de savarsire si marimea sumelor de bani pretinse drept mita, imprima faptei un grad de pericol social concret deosebit de ridicat, scrie Mediafax.

Totodata, judecatorul noteaza ca Marius Petcu era dispus sa comita fapte similare, exprimandu-si chiar acordul de principiu pentru atribuirea unei alte lucrari in conditii similare de plata a unei mite, denumita "comision".

Marius Petcu nu are nici scuza unei situatii materiale precare care sa-l fi impins sa ia mita, dimpotriva, declaratia de avere aratand ca are o avere impresionanta, "ceea ce, coroborat cu modalitatea de savarsire a prezentei fapte, creioneaza profilul moral al unui indiciu arghirofil si lipsit de orice scrupule", mai arata judecatorul Tribunalului Bucuresti.

Instanta retine, de asemenea, ca fapta lui Marius Petcu "a compromis grav miscarea sindicala, a stirbit credibilitatea si a ruinat orice prestigiu al acesteia".

"Toate aceste aspecte, coroborate si cu atitudinea total nesincera a inculpatului, reclama stabilirea unei pedepse exemplare, superioare minimului special prevazut de lege", scrie judecatorul in motivare.

Magistratul tine cont de lipsa antecedentelor penale ale lui Marius Petcu si apreciaza ca aplicarea unei pedepse de sapte ani inchisoare cu executare in regim de detentie "este apta sa indeplineasca cerintele de exemplaritate si scopul educativ prevazut de art.52 C.p.".

Totodata, instanta a dispus ca timp de zece ani dupa executarea pedepsei Marius Petcu sa aiba interdictie de a alege si de a fi ales in autoritatile publice, sa ocupe o functie care implica exercitiul autoritatii de stat sau o functie sindicala, apreciind ca gravitatea faptei acestuia reclama ca fostul lider sindical sa fie indepartat din miscarea sindicala pe durata maxima prevazuta de lege.

Instanta precizeaza ca faptul ca Marius Petcu a luat mita este confirmat si dintr-o inregistrare din 2011:

"S.D.P.: Oricum, eu, eu, eu vroiam sa va propun urmatoarea chestie! A, nu stiu, daca va avantajeaza, daca nu va avantajeaza, daca e... Da’ m-am gandit eu in sinea mea, ca asta e singura metoda. Deci, daca puteti prelua si jumatea ailalta de... cu P.’! Stiti ca avusesem o discutie, sa facem fifty-fifty! In ideea in care eu am si eu capacitatea financiara. Ori... acuma in… in problemele astea ma gandeam, practic, sa va propun sa preluati si jumatatea mea. Ca facusem noi o socoteala, un biletel...

P.M.G.: Asa, si dupa aia decontam...

S.D.P.: Si… si a… noi compensam!

P.M.G.: Le compensam asa? Da!

S.D.P.: Si, si a... Si, si a... Nu, ca la sfarsitu’ lu’ aprilie, cand se face situatia s... sunt capabil sa fac si plata. Da’ pana atuncea n-am cum! Deci, la sfarsitu’ lu’ aprilie pot...

P.M.G.: O.K.! La asta ma gandesc! Da’ eu eram pregatit pentru o jumatate de efort, acuma, trebuie sa discut si eu acasa, sa fac si eu niste calcule sa vad daca ...[neinteligibil]... Pai, ma gandesc ...[neinteligibil]... cum fac.

S.D.P.: A! Normal, nu, vad ce raman si ca sa, ca sa fie, ca sa fie, ca sa fie, ca sa fie O.K., sa nu aveti a… nu stiu, a... senzatia ca va fortez mana...

P.M.G.: Nu, da’...

S.D.P.: Facem si cand s-o face constructia, stabilim un pret de piata si eu spun: 'Dom’ne, de la pretu’ asta de piata, uite mai scadem X, ca sa fie...'

S.D.P.: Deci, pe centru’ lucrurile merg ca si...

P.M.G.: Conform contractului, aicea nu e un contract cu mine, e cu trei oameni care trebuie sa vada ca...

S.D.P.: Deci, deci, nu va faceti probleme!

P.M.G.: Deci, etapa cu etapa pe...

S.D.P.: Lucrarea, lucrarea merge inainte! Eu sunt constient ca lucrarea asta e importanta si pentru mine... Ati facut niste eforturi sa mi-o dati…

P.M.G.: Tocmai de aia! O s-o ducem..."

Instanta noteza ca din acest context rezulta cu certitudine intelegerea dintre Marius Petcu si Petre Scrieciu pentru atribuirea de catre fostul lider sindical, in calitate de reprezentant al beneficiarului, Federatia Sanitas, a lucrarii mentionate in favoarea SC Electronics SRL, precum si implicarea directa a lui Petcu in procesul de atribuire.

Pretinderea mitei de catre Marius Petcu si faptul ca acest lucru s-a facut in virtutea unei intelegeri anterioare este probata si cu declaratiile martorilor, potrivit motivarii instantei.

"Acestia arata, la unison, ca inculpatul a pretins mita (si a primit mita) denumita 'comision', lunar pentru lucrarea de la S. (construirea "Centrului de educatie, perfectionare si recreere - Snagov, n.r.). Aceasta mita era un procent de 20% din valoarea lucrarilor facturate, numai ca, in fapt, s-a ajuns la un procent de 20%. Definitorie in acest sens este si mentiunea facuta de martorul - in declaratia sa despre spusele denuntatorului cu privire la mita pretinsa si primita de inculpat ('astia nu se mai satura !')", noteaza judecatorul in motivare.

Marius Petcu a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 21 aprilie, pentru luare de mita, in forma continuata.

Marius Petcu a fost prins in 24 martie 2011 in timp ce lua 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, suma ce ar fi reprezentat o parte din banii ceruti pentru ca firma omului de afaceri sa execute lucrarile de la Snagov.

Petcu a stat in arest preventiv din 31 martie pana in 21 iunie 2011, cand a fost pus in libertate in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti, care a admis cererea lui de liberare provizorie sub control judiciar.

Sentinta de condamnare a fost contestata de Marius Petcu, apelul urmand sa se judece la Curtea de Apel Bucuresti.

×