x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Motorina dupa reteta tiganeasca

Motorina dupa reteta tiganeasca

de Tiberiu Kiss    |    28 Feb 2007   •   00:00
Motorina dupa reteta tiganeasca

81% - ulei de soia, 13% - spirt alb , 6% - motorina.
De mai bine de trei ani, marile familii tiganesti din Timisoara s-au reorientat in ceea ce priveste plasamentele financiare. Ca atare, tiganii din Banat s-au lansat in afaceri cu petrol dupa ce au instituit propriile reguli de comert si au reinventat retetarul motorinei.

De mai bine de trei ani, marile familii tiganesti din Timisoara s-au reorientat in ceea ce priveste plasamentele financiare. Ca atare, tiganii din Banat s-au lansat in afaceri cu petrol dupa ce au instituit propriile reguli de comert si au reinventat retetarul motorinei.

Afacerea a inceput in octombrie 2006, cand, in urma unei informatii provenite de la SRI Timis, Garda Financiara a descins simultan la doua benzinarii, una din judetul Arad, iar cealalta din Timis. La Arad, la benzinaria "XXL Oil", au fost prelevate probe de motorina, impreuna cu inspectorii OJPC. Nu acelasi lucru s-a intamplat la Timis, unde, timp de doua zile, "cei de la protectia consumatorilor nu au putut stabili nici o persoana" care sa ridice doua mostre de petrol de la benzinaria "GMC" din Topolovatul Mare. In final, impotriva agentului economic din Timis nu au putut fi luate masuri, intrucat nu s-a putut stabili ca a comercializat marfa contrafacuta, desi combustibilul provenea din aceeasi sursa ca si cea depistata la benzinaria aradeana "XXL Oil", ce s-a dovedit a fi necorespunzatoare, ca urmare a analizelor de laborator. In fine, in aceasta luna, pe aceeasi filiera a serviciilor de informatii, a aparut o noua oportunitate, tot in judetul Timis, la doua statii peco din localitatile Buzias si Deta. Cele doua locatii apartin firmelor "Larissa" SRL si "Prima Petrol" SA, ambele detinute de familia rromului Luca Dorin din Timisoara.

CALUL TROIAN. Comisarii regionali au reusit sa intre in posesia unor mostre de carburant ce proveneau din cele doua benzinarii suspecte. Abia dupa ce au avut certitudinea ca motorina este falsificata, ca urmare a rezultatelor de laborator, in dimineata zilei de 7 februarie a.c., angajatii Ministerului de Finante au descins la Buzias si Deta. Tot fara angajatii OJPC Timis, care au motivat ca "nu sunt pregatiti cu recipiente si procese-verbale de contraventie"! Ca atare, comisarii Garzii Financiare au apelat la ajutorul specialistilor timisoreni de la "Larex", care au prelevat motorina din rezervoarele celor doua societati, le-au sigilat in prezenta martorilor si le-au expediat pentru expertiza chimica. Doua zile mai tarziu au venit si rapoartele de expertiza: "Produs neconform"! La prima strigare, cei de la "Larex" au concluzionat ca motorina prelevata de la benzinariile rromilor are in continut de sase ori mai multa apa decat e normal. Ca atare, reteta patentata de familia Luca suna mai degraba a biodiesel decat a motorina. Iata retetarul celor 37 de tone: 30 t ulei de soia, 5 t white spirit (precursor) si 2 t de motorina. Doar pentru miros!

JOC DE GLEZNE. Evident, dupa ce motorina a fost trecuta de specialistii de la "Larex" la capitolul "produse naturiste fara combustie spontana", tiganii au intrat in panica. Dupa ce printr-un miracol motorina din cele doua rezervoare de la Buzias si Deta a devenit curata ca lacrima, au pus manuta pe un pix si o hartie si i-au chemat in ajutor pe cei la OJPC Timis. Asa se face ca, la doua saptamani, la 20 februarie a.c., cei de la protectia consumatorului, inarmati cu procese-verbale si recipiente, au descins la statiile familiei Luca. Intr-un secret desavarsit, in lipsa comisarilor Garzii Financiare, functionarii ANPC au prelevat probe din cele doua localitati, pe motiv ca rezultatele de laborator ale "Larex" ar fi fost viciate din cauza "modului defectuos in care au fost recoltate esantioanele martor". Trei zile mai tarziu, operatiunea OJPC Timis a fost reluata cu promptitudine. Din nou prelevare de probe, analize, contraanalize si tot tacamul! Cert e ca nici fenta asta nu a tinut, intrucat comisarii Garzii Financiare au fost suficient de destepti incat, la momentul oportun, au prelevat si contraprobele. Tot in esantioane noi, sigiliate, etichetate si numerotate in baza unui proces-verbal.

CANTEC DE LEBADA
Una peste alta, asa cum rezulta din analizele de laborator ale "Larex", ceea ce au pus in vanzare societatile "Larissa" si "Prima Petrol" se poate numi oricum, mai putin motorina. Mai degraba, "produse energetice, compuse din uleiuri vegetale si minerale"! Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca rromii, conform Garzii Financiare, nu achizitionasera "motorina" dintr-un antrepozit fiscal. Nici nu aveau cum, caci cine mai risca, in ziua de azi, sa vanda pe piata asemenea cocktail-uri Molotov cu miros de motorina. Daca e sa ne luam dupa Codul Penal, avem de-a face cu infractiunea de inselaciune. Asta ca sa nu mai vorbim despre "prestatia" inspectorilor de la OJPC Timis, care lasa mult de dorit. Eh, si in situatia in care, in urma analizelor efectuate de "Larex", prelvate de OJPC Timis la data de 21 februarie a.c., se va constata ca agentul economic a inlocuit produsul existent in rezervoarele de la Buzias si Deta, la data controlului efectuat de Garda Financiara, atunci lucrurile s-ar putea sa se complice. Atat pentru "petrolisti", cat si pentru cei de la protectia consumatorului!

×
Subiecte în articol: observator timiş motorina