x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mugur Isărescu: Cred în proiectul european, dar ca să păstrăm trăsăturile naţionale, o să ne omoare complexitatea

Mugur Isărescu: Cred în proiectul european, dar ca să păstrăm trăsăturile naţionale, o să ne omoare complexitatea

17 Mai 2013   •   17:20
Mugur Isărescu: Cred în proiectul european, dar ca să păstrăm trăsăturile naţionale, o să ne omoare complexitatea
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Autocaracterizat ca un optimist, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu a declarat, vineri, la Sibiu, că el crede în proiectul european, dar în acest proiect "extrem de complicat" al unei Europe în care nu se vor şterge diferenţele culturale, pe noi o să ne omoare complexitatea, ca să ne păstrăm toate trăsăturile naţionale, informează agerpres.ro.

"Cum se va pune în practică ideea că multiculturalismul european este un activ nu un pasiv, este un avantaj, nu un dezavantaj, rămâne şi pentru mine - un optimist, o persoană care crede în proiectul european - un semn de întrebare, în ce măsură vom reuşi acest lucru. (...) Nu văd o Europă în care se vor şterge rapid diferenţierile culturale. În acest proiect extrem de complicat, vom mai avea o problemă, ca să păstrăm toate aceste trăsături mai mult sau mai puţin, naţionale, într-un proces de integrare, o să ne omoare pe noi complexitatea", a spus Isărescu, în discursul său prilejuit de primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu.

Guvernatorul BNR şi-a exprimat încrederea în proiectul european, dar îl consideră ''un proiect în curs de desfăşurare, nu este deloc terminat, nu este ireversibil".

Mugur Isărescu s-a referit şi la pactul de stabilitate, spunând că este un semn de întrebare, dacă a fost conceput bine acest pact, acuzând dualismul guvernelor europene, care, în timpul campaniilor electorale, critică Bruxelles-ul.

"În multe domenii putem să avem semne de întrebare dacă a fost bine concepută funcţionarea pactului de stabilitate, pentru că în loc de uniune politică, ce a pus Europa? A pus o Comisie Europeană cu mai multă sau mai puţină putere, contestabilă de multe ori, cu sisteme politice naţionale, (...) fiecare se duce acasă, ca să mai câştige voturi, nu mă refer la Guvernul României, noi facem excepţie, critică Bruxelles-ul. Urmăriţi toate campaniile electorale, critică ce se întâmplă la Bruxelles", a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR militează pentru o politică fiscală comună şi un plan de stabilitate, care să nu mai fie încălcat.

"Deci acest dualism pe care îl numesc duplicitate, şi în loc de politică fiscală comună, care este esenţială pentru a avea o politică monetară comună, conlucrarea între două politici este esenţială, plus un plan de stabilitate care a fost încălcat de la început, de principalele ţări. Şi aceasta este o realitate. De Germania, de Franţa. De ce? Pentru că atunci lucrurile mergeau bine şi era înainte de criză", a explicat guvernatorul BNR. 

×
Subiecte în articol: mugur isarescu