x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mugur Isărescu: Ordonanţa 114 este cel puțin o nereușită. Este practic un impozit pe politica monetară

Mugur Isărescu: Ordonanţa 114 este cel puțin o nereușită. Este practic un impozit pe politica monetară

12 Feb 2019   •   13:14
Mugur Isărescu: Ordonanţa 114 este cel puțin o nereușită. Este practic un impozit pe politica monetară

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a participat, marţi, alături de întreg Consiliul de Administraţie al BNR, la audierea de la comisiile Senatului.

”Suspiciunile trebuie elucidate, să vedem dacă există o bază serioasă sau vorbim de păreri subiective. Având în vedere ce s-a întâmplat la nivel european, o astfel de ipoteză nu poate fi exclusă din start. Un alt aspect este ridicat de nivelul ridicat al ROBOR, un element disuasiv pentru economia românească. Costurile finanțărilor sunt descuranjante. Putem face ceva să aducem lucrurile pe un culoar mai rezonabil?” a spus Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

”Apreciem că ați venit însoțit de toți membrii CA. Audierea de astăzi vizează exact temele anunțate în invitație, astăzi nu vom discuta nici despre bonusul de pensionare pe care vi l-ați dat și nu ați ieșit la pensie, posibilul conflict de interese al BNR cu vinul produs de dumeavoastră, astăzi vorbim doar despre ROBOR, inflație. Vreau direct să intrăm în subiect” a afirmat senatorul ALDE Daniel Zamfir.

”Nu suntem toți aici ca să impresionăm, ci ca să răspundem legii care ne guvernează. În privința finanțărilor companiilor românești, pot să detalieze cel puțin doi dintre colegii mei aici de față. Numai un număr limitat de firme din România pot intra la finanțarea bancară. Asta explică de ce gradul de intermediere financiară este scăzut și, din păcate, în scădere. Sursele de finanțare interne au ajuns mai mari decât nivelul creditării. Sunt mai mulți bani în România decât pot acorda băncile în condiții de eficiență” a explicat Mugur Isărescu.

”Am o rugăminte. Sunteți în fața Parlamentului. Noi punem întrebări. Dumneavoastră sunteți responsabil de politica monetară. De asta vreau să discutăm despre ROBOR, este prima temă de discuție, una care a suscitat mare interes. Evoluția sa influențează ratele, ca atare aș vrea să vă întrebăm niște lucruri. Este o audiere, nu conferință de presă” a explicat Daniel Zamfir.

”În noiembrie 2018 spuneați că ROBOR este un produs al pieței și BNR doar îl calculează, cu datele de la bănci. Cursul este al pieții. În 15 ianuarie spuneați că ROBOR este influențat de BNR, fiind principalul instrument de politică monetară. Când ați spus adevărul?” a continuat Daniel Zamfir.

”Să vă spun ce este ROBOR. Este un indice al pieței monetare interbancară. Este o piață formată numai din bănci. Ceea ce se numește alimentarea cu bani a economiei se face prin această piață. Băncile cotează între ele. Unele au surplus de lichiditate, altele deficit. Noi nu stăm într-un prepeleac, vedem situația monetară reală a fiecărei bănci, ce există în contul fiecărei bănci. În funcție de plăți și încasări, de alte operațiuni, are sau nu surplus de lichiditate. Unele au, altele au deficit. Tranzacționează între ele. Piața monetară este numai între bănci. Acest ROBOR este o înțelegere între bănci. Cum vă duceți la magazin și cumpărați un produs, înțelegeți prețul, plătiți și bateți palma” a spus guvernatorul BNR.

”Înțelegerea este interzisă. Nu eu sunt cel care am semnalat asta. Dumneavoastră ați semnalat în 2008 că există o suspiciune de înțelegere de tip cartelar” a intervenit Daniel Zamfir.

”Dobânzile creditelor sunt stabilite în funcție de acest ROBOR. Ar exista și alte modalități de calculare a ROBOR?” a întrebat Călin Popescu Tăriceanu.

”Ideea că fac cartel, dacă ajung cu dobânda la 3,5%, dacă cineva se duce să se împrumute la 4%, ce faci? Pui în pericol stabilitatea, 3,5% este maxim. Nu se pot cartela” a explicat Isărescu.

”Aveți în echipă oameni care știu cum s-ar putea face o anticipare privind cotațiile și lichiditățile pe care statul le-ar putea arunca în piață. Clientul bancar primește credit cu rata dobânzii plus ROBOR. Acel ROBOR este rezultatul unui efect de piață. Dacă această dobândă ar fi strict rezultatul cotațiilor, sau mai degrabă al operațiunilor, am putea fi în situația în care ROBOR să fie mai mic decât rata mediilor a dobânzilor pe piața interbancară. Eu mă gândeam, că dincolo de statutul de constatator, BNR ar putea propune modificări legislative” a intervenit senatorul PSD Șerban Nicolae.

”Totul pornește de la lege. Indicatorul de referință pentru determinarea ratelor persoanelor fizice, indicatorul ROBOR, fără să spună ce tip de indicator. Pe principiul libertății de decizie a piețelor. Evoluțiile au arătat că e bine să ne uităm și în alte zone. Este un indicator care aplatizează și perioadele de excedent de lichiditate și de deficit. Se lucrează la acest obiectiv, tehnicienii sunt în întâlniri de lucru zilnice, avem un termen să ni se prezinte concluziile, privind oportunitatea amendării modului de calcul a ROBOR și, implicit, ruperea taxei pe active de ROBOR” a spus Florin Georgescu, viceguvernator al BNR.

”Noi asta încercăm, spunem mereu de un mix echilibrat în politica bugetară cu cea fiscală. România are mulți indicatori buni și în îmbunătățire. Nu putem avea pretenția să avem un curs fix. Cursul flexibil ne-a ajutat. Hai să vedem cu s-a descurcat Bulgaria cu cursul fix. Ordonanța 114 este cel puțin o nereușită, o spun public. Este practic un impozit pe politica monetară. Ne leagă de mâini. La un atac asupra leului, dacă va trebui să majorăm dobânda, ce facem? Omorâm băncile?” a continuat Mugur Isărescu.

”Să vă spun de ce nu sunt de acord. Avem o realitate, domnule guvernator. Aveți o experiență uriașă. M-aș fi așteptat să chemați la masă Guvernul, Parlamentul, băncile, să faceți ce trebuie să se dezvolte țara asta. În ce situație suntem acum? Suntem cam cea mai săracă țară din UE, cetățenii sunt cei mai îndatorați, iar băncile au profit dublu, triplu, față de media europeană. Ăsta este rezultatul politicilor pe care le-ați gestionat. Întotdeauna ați găsit vinovat guvernele României. Vorbiți de ținta de inflație, dar nu spuneți niciodată că este mandatul BNR. Dacă ne uităm din 2009 încoace, o singură dată ați nimerit-o. Cred că vă imaginați că m-am documentat. Nu vreau să vă referiți la inflația de pe ultima lună, ci inflația medie, nu folosiți cifrele așa cum doriți dumneavoastră. Institutul național de Statistică arată că în fiecare an ați ratat ținta de inflație. În 2009 ați avut profit. Ați fi putut folosi surplusul de bani ca să atingeți ținta de inflație? Banii au fost folosiți să vă dați bonusuri. Nu mai țineți minte, sigur. Dacă ați ratat ținta de inflație, nu era bine să folosiți profitul ca să vă mențineți în ținta de inflație?” a întrebat Daniel Zamfir.

”80% din profitul nostru îl dăm bugetului statului. Restul se dau, conform legii, pentru capitalizarea băncii, fonduri de rezervă, stimularea salariaților. Cum vreți să păstrăm specialiștii? Este conform legii. Cifrele cu profitul nu sunt adevărate” a răspuns Mugur Isărescu.

ANTENA 3

×
Subiecte în articol: mugur isarescu