x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Mutaţi centrul de toxicomani!”

“Mutaţi centrul de toxicomani!”

de Gabi Golea    |    10 Oct 2009   •   00:00
 “Mutaţi centrul de toxicomani!”
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Laboratorul de Sănătate Mintală 4, secţia toxicomani, a Spitalului Alexandru Obregia, situat pe Strada Argeşelul 8, va fi închis temporar de la data de 1 noiembrie 2009. Măsura îi bucură pe miile de locuitori ai Străzii Argeşelul şi ai zonelor adiacente, dar şi pe părinţii şi elevii Şcolii 110, aflată în imediata apropiere a centrului.



Oamenii susţin că se chinuiesc de ani de zile să determine autorităţile să închidă centrul, sau măcar să-i mute pe toxicomani în altă parte.

"Noi înţelegem că şi ei (toxicomanii) sunt oameni, că au şi ei problemele lor, dar pe noi nu ne întreabă nimeni. Am auzit că societatea civilă a reacţionat imediat după închiderea centrului, nefiind de acord cu acest lucru. Care societate civilă? Noi, vecinii laboratorului, nu suntem societate civilă? Pe noi nu ne întreabă nimeni şi nu ne-a întrebat nimeni nici când s-a înfiinţat centrul, dacă suntem şi noi de acord", spun locuitorii de pe Strada Argeşelul, care precizează că "nu vrem răul nimănui, dar vrem să se mute centrul în altă parte".

Persoanele din zonă afirmă că le e teamă să mai iasă în faţa blocului sau să îşi plimbe nepoţii liniştiţi. Ei mai spun că scările sau grădiniţile blocurilor lor au devenit "proprietatea" toxicomanilor: "Stau de 33 de ani în blocul acesta (vizavi de Centru) şi de la deschiderea centrului, zilele noastre sunt un calvar. În fiecare dimineaţă, femeia de serviciu mătură zeci de seringi de pe scara blocului. În grădiniţa din faţă, toxicomanii nu ezită să se injecteze, iar seara, joacă barbut pe «bile»", declară un bărbat.

"I-am ameninţat de o grămadă de ori că îi dăm pe mâna Poliţiei. Se uită la noi batjocoritor şi îşi văd în continuare de treabă. Nu le pasă de noi, nu le pasă de nimic. Şi atunci nouă de ce să ne pese de ei?",
se întreabă o bătrână. O altă problemă o constituie chiar vecinătatea cu unitatea şcolară. De altfel, un părinte care venise să-şi ia copilul de la şcoală a declarat că "toxicomanii ne agresează copiii. Le cer mai mereu bani, şi dacă elevii nu le dau, îi bat pur şi simplu. Credeţi că mi-e uşor să vin în fiecare zi să îmi iau copilul? Dar asta e".

Un alt tătic afirmă şi el că decizia de a deschide centrul chiar lângă şcoală a fost de la început neinspirată. "Băieţii ăştia din centru îi acostează pe copiii de clasele a VII-VIII-a şi le propun nici mai mult nici mai puţin decât să le cumpere metadonă. Metadona pe care ar trebui să o ia pentru a scăpa de dependenţă. Păi eu pe cine trag la răspundere dacă băiatul meu ia o doză?", se întreabă bărbatul. Locuitorii zonei speră ca decizia, luată la sesizarea Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate, din cauza unor nereguli în practica medicală să devină permanentă.

×