x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muţenia jurnaliştilor e muţenia libertăţii

Muţenia jurnaliştilor e muţenia libertăţii

de Marina Constantinoiu    |    18 Ian 2012   •   21:00
Muţenia jurnaliştilor e muţenia libertăţii

South East Europe Media Organisation (SEEMO), o organizatie a editorilor de presa din sud-estul Europei, afiliata la International Press Institute, cere autoritatilor romane sa ia ma­suri impotriva celor vinovati de fapte violente care s-au soldat cu victime in randul jur­na­listilor, la pro­tes­tele de zilele acestea din Romania.

'SEEMO isi exprima profunda preocupare privind violentele comise im­potriva reporterilor care relatau despre evenimentele de la Bucuresti. A lovi jurnalisti nu contribuie la pro­mo­varea libertatii de expresie si nu garanteaza oferirea de informatii echi­librate', considera Oliver Vu­jo­vic, secretar general al SEEMO. Aces­ta le-a cerut 'autoritatilor sa in­ves­tigheze toate cazurile de violente im­potriva ziaristilor, produse cu ocazia demonstratiilor de la Bu­cu­resti, astfel incat orice persoana care a facut uz de forta, protestatar sau ofiter de politie, sa fie sanctionata'. 'Mutenia ziaristilor inseamna mutenia libertatii, iar Romania, in calitate de membra a Uniunii Europene, trebuie sa respecte standardele internationale, care exclud violenta', se arata in comunicatul SEEMO remis Jurnalului National. SEEMO recomanda, cu aceasta ocazie, ca mass-media sa-si instruiasca ziaristii in privinta modului de actiune in situatii de conflict.

'Nepopularul presedinte pastreaza tacerea'
Pe de alta parte, presa straina continua sa relateze despre protestele din Romania, cum este cazul cotidianului francez Le Monde, care remarca faptul ca 'nepopularul presedinte roman, Traian Basescu, a pastrat, in mod ciudat, tacerea, lasandu-l sa se exprime public pe premierul Emil Boc'. Italianul Corriere della sera remarca, la randul lui, ca pe o vreme geroasa, protestatarii au iesit in strada strigand 'Libertate!' si ar­borand pancarte pe care se putea citi: 'Foametea si saracia au cuprins Ro­mania!', relateaza Rador. Si cotidia­nul grec Phileleftheros numara zilele in care romanii ies in strada, cerand demisia presedintelui Basescu.

'Premierul Emil Boc si-a aparat politica de austeritate si a exclus varianta demisiei, in timp ce presedintele Traian Basescu nu a aparut inca in fata opiniei publice', retine cotidianul spaniol La Vanguardia. 'In circa 40 de orase au continuat protestele cetatenilor nemultumiti de masurile de austeritate aplicate pentru a reduce efectele crizei economice si financiare, de reducerea salariilor in sectorul public, cresterea taxelor si a impozitelor si de controlul coalitiei de guvernamant asupra institutiilor publice', co­men­teaza publicatia spaniola El Pais.

Opozitia parlamentara a condamnat violenta, dar a sustinut protestele, care ar putea schimba situatia din Romania, conchide pu­blicatia citata.
La randul sau, Paris Depeche remarca faptul ca, 'intr-o maniera mai discreta decat Grecia, Romania sufera din cauza crizei, din cauza austeritatii, dar si pentru ca Guvernul sau este considerat prea liberal si corupt'.

Reprimirea lui Arafat a fost o manevra
Razmerita romaneasca le-a dat idei liderilor democrati si liberali din Parlamentul European, exact cand se dezbatea agenda de prioritati a noii presedintii daneze a Uniunii Europene.

Hannes Swoboda, liderul grupului social-democrat, si Guy Verhofstadt, liderul liberalilor europeni, au afirmat astazi in plenul de la Strasbourg ca ceea ce se intampla acum in Romania este rezultatul masurilor de austeritate luate 'pe spezele celor saraci'. Ei au legat protestele de strada de lipsa valorilor in multe dintre statele Uniunii Europene.

'Dragi colegi, in loc sa ne plangem de agentiile de rating, ar trebui sa citim cu atentie rapoartele lor. Ele vor­besc despre lipsa de curaj si unitate politica. Tarile ca­rora le cerem masuri de austeritate trebuie sa le ofe­rim si variante de crestere', a spus Verhofstadt, adaugand ca acest tip de solutii nu exista deocamdata. 'Nu este doar o criza economica, este si o criza a valorilor. Vedeti ce se intampla in Ungaria si in Romania', a avertizat Verhofstadt.

'Ce se intampla la Bucuresti si in alte state trebuie sa ne dea de gandit. Avem nevoie de o Europa care sa munceasca si, din pacate, avem o Europa cu someri. Grupul nostru vrea sa vada Europa la munca', a spus, la randul sau, Swoboda.
Remarcele parlamentarilor europeni sunt facute pe fondul relatarilor zilnice ale presei de peste hotare despre actiunile protestatarilor romani. De pilda, ieri, principalele agentii de presa internationale ca AFP, Reuters sau Associated Press trageau concluzia, dupa evenimentele de marti, ca Guvernul de la Bucuresti a incercat sa faca un gest de calmare a protestatarilor prin repunerea lui Raed Arafat in functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dar ca, in ciuda acestui fapt, protestele au continuat, ceea ce arata ca exasperarea romanilor a atins un prag critic.

Aceeasi idee se regaseste si in relatarile altor publicatii. Voice of America comenteaza ca decizia reprimirii lui Arafat in functie a fost mai degraba o manevra a Guvernului de a scapa de furia oamenilor fata de masurile de austeritate adoptate. De aceeasi parere este si publicatia franceza Metro, precum si postul de televiziune arab Al Jazeera. Constatari mai pertinente a facut Christian Science Monitor, care scrie ca 'protestele adauga o noua dinamica scenei politice si sociale romanesti, dupa ani de apatie, furie si dorinta de schimbare'. (Sinziana Stancu)

×
Subiecte în articol: observator