x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nastasiu, a cincea victima a lui Omar

Nastasiu, a cincea victima a lui Omar

de Miruna Pasa Petru    |    25 Iul 2006   •   00:00
Nastasiu, a cincea victima a lui Omar

Procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a anchetat dosarul rapirii ziaristilor romani in Irak, a fost ieri eliberat din functia de sef adjunct al DIICOT.

Procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a anchetat dosarul rapirii ziaristilor romani in Irak, a fost ieri eliberat din functia de sef adjunct al DIICOT. Tot ieri, Radu Timofte a explicat ca a demisionat dupa ce Basescu i-a spus ca nu mai are incredere in serviciile de informatii. Timofte a participat insa alaturi de seful SIE, si el demisionar, la sedinta CSAT de ieri.

PRIMA DEMITERE / Anchetatorul rapirii - "retrogradat"

"Raspund, dar n-am gresit"


In scandalul fara precedent legat de disparitia lui Omar Hayssam a venit ieri si prima demitere oficiala, in continuarea celor patru demisii de la varful serviciilor secrete si al Parchetului General. Procurorul care a anchetat rapirea jurnalistilor romani in Irak, Cirpian Nastasiu, a fost eliberat din functia de conducere.

Anchetatorul dosarului rapirii a fost in ultimele zile cea mai acuzata persoana, atat de serviciile de informatii recent decapitate, cat si de ministrul de Interne, Vasile Blaga. Fiecare dintre cei vizati de o potentiala raspundere a fugii lui Omar a declarat ca Nastasiu este cel care trebuia sa ceara supravegherea sirianului, dupa ce acesta a fost eliberat din arest, si n-a facut-o. De asemenea, el a fost acuzat si pentru faptul ca a cerut personal in instanta eliberarea din inchisoare a inculpatului, pe motiv de boala. Daca Nastasiu se face vinovat de ceva, acest lucru poate sa-l stabileasca la finalul verificarilor doar Consiliul Superior al Magistraturii. Pana atunci el va fi simplu procuror si se va ocupa in continuare de anchetele legate de Omar, aflate inca in lucru la Parchet, ne-au declarat surse judiciare.

EXPLICATII. Procurorul Nastasiu ne-a declarat ieri ca singurul aspect cu privire la care isi asuma responsabilitatea, dar nu culpa, este cel legat de eliberarea sirianului din arest. "La 26 aprilie eu am intrat in instanta si am cerut eliberarea lui Omar. Imi asum raspunderea, dar nu culpa. Asa era legal, pentru ca exista o expertiza medico-legala in care se spunea clar ca inculpatul sufera de o boala imposibil de tratat in reteaua penitenciara. Nu puteam sa ma joc cu asa ceva. Mai ales ca exista deja o decizie a Inaltei Curti in dosarul Foresta Nehoiu prin care, la 10 martie 2006, s-a dispus, in baza raportului medico-legal din 27 februarie, revocarea mandatului de arestare pentru Omar. Nu putea fi bolnav intr-un caz si sanatos in altul. Daca inculpatul deceda in inchisoare, Romania era atacabila la CEDO. Ca sa nu mai spun de zecile de memorii venite atunci de la diferite organizatii internationale privind drepturile omului", ne-a spus procurorul. El sustine ca a intrat personal in acea sedinta de judecata, pentru a nu expune pe nimeni altcineva unor eventuale consecinte negative. Cu privire la celelalte acuze, procurorul sustine ca, in baza Legii privind terorismul, serviciile de informatii au atributii sa urmareasca operativ aspecte legate de o posibila fuga. "Ele trebuie sa trimita apoi procurorului general un referat motivat, cu elementele certe pe care le-au identificat, ca acesta sa poata cere ulterior la instanta un mandat de siguranta nationala", ne-a declarat Nastasiu.

NOI CONTROVERSE. Ministrul Vasile Blaga a sustinut, de asemenea, ca Internele aveau informatii inca din luna mai cum ca Omar planuieste sa o stearga din tara. El a spus ca a trimis aceste date la institutiile abilitate, dar fara rezultat. Surse judiciare sustin, in schimb, ca adresa facuta de Virgil Ardelean la Parchet era departe de a fi o informare utila din punct de vedere legal. "Cuprindea cam trei randuri, in care se vorbea la nivelul de zvon public despre ce «se aude» in mediul familial al lui Omar Hayssam. Nu erau elemente certe pe care sa se ceara mandat de siguranta nationala", ne-au spus sursele citate.

×
Subiecte în articol: observator omar nastasiu