x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Naştere gratis

Naştere gratis

de Mircea Opris    |    26 Mar 2009   •   00:00
Naştere gratis

Medicii timişoreni au realizat, în premieră pentru oraş, o naştere gratuită la primul spital privat deschis în oraş.



Majoritatea femeilor din Timiş dau între 150 şi 300 de euro "atenţie" pentru medicii care le asistă naşterea, la una dintre cele două maternităţi din sistemul de stat.O altă modă în vestul ţării sunt naşterile la clinicile din Szeged sau Debrecen, în Ungaria, unde o naştere costă până la o mie de euro. Echipa din Timişoara vrea să spargă astfel monopolul şpăgilor la naştere, cât şi să încurajeze româncele să nască în ţară.

NORMALITATEA SE NAŞTE GREU
Sonia Gârleanu s-a născut prin cezariană ieri, la primul spital privat din Timişoara. Fetiţa este perfect sănătoasă şi a primit la naştere nota 10. "Prima naştere am făcut-o la un spital de stat. După ce am trecut prin experienţa de acolo, am decis să încerc altceva. Condiţiile din noua clinică nu se compară cu cele din maternităţile de stat, de la saloane la personal, totul este impecabil. A meritat efortul, pentru că nu naşti în fiecare zi", ne-a declarat Carmen Gârleanu, proaspăta mămică.

"Avem în sfârşit un spital la standarde europene. Medicii care vin aici sunt printre cei mai buni specialişti din Europa. Nu văd de ce femeile să mai meargă în Ungaria să nască. Pentru noi, ca medici, este frustrant să ai grijă de o gravidă nouă luni, după care să meragă să nască peste hotare", a spus medicul Constantin Olariu, ginecologul care a asistat naşterea. Noul spital are trei blocuri operatorii, o sală de naşteri, facilităţi pentru naşteri subacvatice şi o capacitate de 43 de paturi. Investiţia în clădire, aparatura medicală de ultimă generaţie, precum şi în sistemul de sterilizare a aerului se ridică la aproximativ 4,5 milioane de euro.

APUNE TRADIŢIA "ŞPĂGII"?
Pentru o naştere în clinicile timişorene de stat, o mamă plăteşte la negru între 150 de euro pentru o naştere normală şi 300 de euro pentru o cezariană. La aceşti bani se adaugă medicamentele, faşele sterile şi alte consumabile pe care pacienta trebuie să şi le cumpere singură. În plus, "atenţii" între 1 şi 5 lei la portar şi între 5 şi 10 lei pentru a beneficia de îngrijire din partea asistentelor.

O altă alternativă este clinica din Szeged, Ungaria. În ultimii ani, tot mai multe femei din Timiş, Arad şi Bihor aleg spitalul maghiar. O consultaţie într-una dintre clinicile maghiare costă între 5.000 şi 12.000 de forinţi, echivalentul a 70-150 de lei, preţ în care poate fi inclusă o ecografie sau un set de analize, iar pentru o naştere se plătesc între 200.000 şi 300.000 de forinţi. Asta înseamnă 2.500 de lei pentru o naştere pe cale naturală şi trei zile de spitalizare, iar pentru o cezariană şi zece zile de spitalizare, costul se ridică la 4.000 de lei.

După naşterea "inaugurală" cu titlu gratuit, la spitalul privat din Timişoara, o naştere va costa între 1.800 şi 2.000 de euro, bani pentru care pacienta va primi, evident, o factură 100% legală. Banii acoperă costurile pentru intervenţia propriu-zisă, plata a trei medici şi trei asistente pe fiecare tură, cu supraveghere 24 din 24 de ore, materiale sanitare, mâncare la comandă, precum şi asistenţa neonatologică.

×
Subiecte în articol: observator nastere între