x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NATO, în pragul desfiinţării? "Viitorul NATO este sumbru" - declaraţie şoc a secretarului de stat al Apărării din SUA, Robert Gates.

NATO, în pragul desfiinţării? "Viitorul NATO este sumbru" - declaraţie şoc a secretarului de stat al Apărării din SUA, Robert Gates.

de Robert Veress    |    10 Iun 2011   •   21:00
NATO, în pragul desfiinţării? "Viitorul NATO este sumbru" - declaraţie şoc a secretarului de stat al Apărării din SUA, Robert Gates.

Intr-un discurs politic caracterizat de corespondentul Associated Press drept 'contondent', tinut la incheierea mandatului de sef al Pentagonului, Robert Gates, (inca) secretar de stat american al Apararii a pus sub semnul intrebarii viabilitatea pactului Organizatiei Nord-Atlantice. 'Viitorul NATO este incetosat, chiar sumbru', a spus Gates despre piatra de temelie a politicii de securitate a SUA din ultimele sase decenii.

'Viitorii lideri politici americani - dintre cei care nu au trait, ca mine, perioada Razboiului Rece -, ar putea considera ca nu se justifica cheltuielile Statelor Unite pentru sustinerea NATO, a declarat oficialul american.

Gates a criticat aspru, in trecut, birocratia NATO si conditionalitatile formulate de mai multe guverne europene, pentru participarea la interventia armata din Afganistan. Dar acum, el a pus la indoiala chiar capabilitatile militare ale europenilor, afirmand ca operatiunile din Afganistan si Libia au aratat numeroase lipsuri si slabiciuni ale trupelor Aliate.

'Realitatea este ca Congresul SUA nu poate tolera la infinit cheltuiala de fonduri pentru acoperirea lipsurilor generate de statele care se codesc sa aloce resursele necesare si sa faca schimbarile necesare pentru a deveni parteneri de incredere, in beneficiul propriei securitati', a mai spus Robert Gates.

El a precizat ca, desi organizatia dispune de 2 milioane de soldati fara a-i pune la socoteala pe cei americani, au fost eforturi disperate pentru a mobiliza 25.000 – 45.000 dintre acestia plus armanentul si tehnica militara aferente. In Libia, centrul operational are capacitatea de a lansa 300 de raiduri aeriene intr-o zi, dar aliatii se chinuie sa lanseze macar jumatate din aceasta cifra.

Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de aparare a declarat, pentru Jurnalul National, ca problemele ridicate de Robert Gates sunt cunoscute la nivelul aliantei. 'Chiar saptamana trecuta s-a discutat, la Washington, despre lipsa de implicare financiara a europenilor. Insa, pana acum, critici atat de aspre nu au fost formulate la acest nivel', spune Fota.

Robert Gates nu a nominalizat, direct, statele europene care nu isi respecta obligatiile de membre NATO, dar a dat exemple patru pozitive, despre care a spus ca sunt 'exceptii': Norvegia, Danemarca si, in special, Canada si Belgia au avut 'contributii majore' in limitarea fortei militare a regimului Gadafi, in viziunea oficialului american.

×