x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incident pe Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un împingător sub pavilion unguresc a luat foc și s-a scufundat

Incident pe Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un împingător sub pavilion unguresc a luat foc și s-a scufundat

05 Apr 2014   •   09:07
Incident pe Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un împingător sub pavilion unguresc a luat foc și s-a scufundat
UPDATE 14:05 - Nava împingător Dunafoldvar, sub pavilion Ungaria, s-a scufundat sâmbătă pe Canalul Dunăre-Marea Neagră la kilometrul 29+500, în zona localităţii Poarta Albă, după ce echipajele de pompieri, de pe apă şi mal, s-au luptat mai bine de 12 ore să stingă un incendiu ce izbucnise la bord, în timp ce vasul tranzita magistrala de navigaţie.

Directorul executiv al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN) Constanţa, Daniel Georgescu, a declarat că din corpul navei nu se mai vede decât cabina de comandă de pe castelul telescopic al vasului.

UPDATE 11:05
- Navigaţia este suspendată, de aproape 10 ore, pe Canalul Dunăre-Marea Neagră ca urmare a incendiului izbucnit la bordul unei nave împingător ce transportă un convoi ce efectuează un voiaj internaţional cu şase barje încărcate cu minereu de fier.

Potrivit directorului general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN) Constanţa, Daniel Georgescu, incendiul, izbucnit în urmă cu aproape 10 ore la sala maşini a navei Dunafoldvar, sub pavilion Ungaria, a fost semnalat de către dispecerul de serviciu al CNACN, care a dirijat imediat convoiul de barje să acosteze la Poarta Albă, la kilometrul 29+500, în zona de confluenţă cu Canalul Midia Năvodari şi a alertat imediat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea.

'Noi am mobilizat la faţa locului nava pompier Peştera care a intervenit cu tunurile de apă de pe canal, iar de pe mal au acţionat patru autospeciale ale ISU. În asistenţă, au sosit la scurt timp de la începerea intervenţiilor şi remorcherele Dunav, Cozia şi George - ultima fiind nava companiei de agenturare Transcanal. Cei şapte membri ai echipajului (cinci maghiari şi doi români) împreună cu pilotul de la bord au fost evacuaţi la mal şi după aproape cinci ore de luptă cu flăcările incendiul fusese lichidat, fără deversări de produse petroliere şi victime omeneşti', a precizat Georgescu, citat de Agerpres.
..............................

Un împingător sub pavilion unguresc, încărcat cu 90 de tone de combustibil, a luat foc azi-noapte în dreptul localităţii Poarta Albă din judeţul Constanţa. Mai bine de şase ore s-au chinuit pompierii să stingă flăcările. Intervenţia a fost dificilă pentru că focul a izbucnit în sala motoarelor, un loc greu accesibil pompierilor.

Împingătorul unui convoi cu şase barje, ce transportau minereuri de fier, abia plecase din Constanţa când, în dreptul localităţii Poarta Albă, echipajul a observat că iese fum din sala motoarelor. „A luat foc o instalaţie care a ajuns până La santină. Din informaţiile noastre, e vorba de un circuit electric”, a spus Dan Georgescu, directorul Administraţiei Canalelor Navigabile, citat de digi24.ro.

Trei echipaje terestre şi nava pompier Peştera au intervenit pentru stingerea incendiului.

Circulaţia navelor pe Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost restricţionată în timpul intervenţiei pompierii. Cele şase barje cu minereu de fier au plecat abia de dimineaţă spre Cernavodă, de unde au fost preluate de un alt împingător care le va duce la destinaţie, în Austria. 

×