x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nefericirea şi stresul ucid performanţa în muncă

Nefericirea şi stresul ucid performanţa în muncă

de Vali Blanaru    |    10 Noi 2014   •   21:01
Nefericirea şi stresul ucid performanţa în muncă
Trei sferturi dintre angajaţi se declară suprasolicitaţi, iar unu din şapte manageri îşi ia de muncă şi acasă 

Trei sferturi dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, iar aproape 80% dintre aceştia acuză simptome cauzate de aceste stări, precum oboseală excesivă şi îndelungată, probleme cu somnul şi migrene. Jumătate dintre manageri îşi petrec la birou până la 10 ore pe zi, zilnic, iar dintre aceştia, 90% spun că-şi iau de lucru şi acasă, cel puţin o dată pe săptămână. Specialiştii în resurse umane consideră că această stare de lucruri nu este benefică pe termen lung, pentru că oamenii care muncesc prea mult sunt mai nefericiţi şi implicit mai puţin performanţi.

Aceste concluzii se desprind din două studii date ieri publicităţii care analizează goana după succesul profesional, dorinţa de realizare şi atmosfera de stres creată de criza economică ce a lovit serios în locurile de muncă din companii.

Cele mai stresante profesii

Cele mai solicitante meserii, potrivit unui studiu realizat de Ivox pentru Secom, sunt: medic, pilot, pompier şi profesor. "Când se referă la propriile profesii, 75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, în timp ce 10% indică un nivel intens al stărilor de stres şi suprasolicitare. Dintre aceştia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator şi angajat în domeniul IT sau programator", se arată într-un comunicat de presă. Aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de muncă prezintă simptome ale afecţiunilor cauzate de stres, majoritatea acuzând oboseală excesivă şi îndelungată (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%).

Totodată, 6 din 10 angajaţi consideră că stresul şi suprasolicitarea sunt consecinţe ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor mari la care lucrează şi ale interacţiunii cu persoane dificile. Doar 2 din 10 români consideră că timpul disponibil pentru activităţile de la serviciu este suficient.

în acelaşi timp, peste 50% dintre angajaţii români declară că se simt obosiţi sau epuizaţi din cauza locului de muncă. Cele mai afectate sunt femeile - 54,5%.

Şefii muncesc peste program

Situaţia nu stă mai bine nici în cazul şefilor. Jumătate dintre manageri îşi petrec la birou până la 10 ore pe zi, zilnic, iar dintre aceştia, 90% spun că-şi iau de lucru şi acasă, cel puţin o dată pe săptămână, se arată într-un sondaj realizat de Dynamic HR, companie de training şi consultanţă în domeniul resurselor umane. “Când şapte din zece manageri spun că muncesc şi în weekend cel puţin o dată pe lună, când şase din zece spun că nu menţin sau nu ştiu dacă menţin un echilibru între viaţa profesională şi cea privată, probabil că putem spune că avem o situaţie demnă de atenţie. Pentru ei, conceptul de echilibru între cele două ipostaze, profesional şi privat, rămâne încă de descoperit sau de implementat”, consideră Simona Nicolaescu, business owner Dynamic HR.

Departamentele de resurse umane şi liderii de bussiness au realizat că un personal fericit este mai performant şi că uneori, este recomandat să te asiguri, ca lider de organizaţie, că munca nu prevalează asupra timpului liber.

“Românii s-au obişnuit cu un mediu de lucru hiperconcurenţial, dar această stare de lucruri nu este benefică pe termen lung. Nenumărate studii internaţionale au demonstrat că oamenii fericiţi sunt mai performanţi, iar fericirea la locul de muncă înseamnă şi relaxare, şi loc şi timp pentru viaţa personală”, spune Nicolaescu.

Oboseală cronică vs salarii mari

Sondajul a relevat că 30% dintre respondenţi dau “destul de des” prioritate muncii în detrimentul timpului petrecut cu familia sau prietenii. Alţi 40% fac aceasta “uneori”. “Aţi spune că merită, din moment ce sunt plătiţi cu salarii mult peste cel mediu, că beneficiază de pachete financiare etc, însă la un moment dat ‘se ard’ şi pur şi simplu nu mai dau randament sau pleacă şi-şi deschid afaceri antreprenoriale. Aceştia sunt cei mai valoroşi angajaţi pierduţi de companii doar din cauză că nu au reuşit să le impună un echilibru între muncă şi relaxare”, explică Simona Nicolaescu.

Suprasolicitarea şi stilul de viaţă stresant pot avea implicaţii asupra sănătăţii, una dintre cele mai grave consecinţe fiind sindromul de oboseală cronică, se arată în studiul Ivox. Afecţiunea este caracterizată prin oboseală intensă, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare şi gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni.

×