x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Negocierile cu UE nu vor fi suspendate

Negocierile cu UE nu vor fi suspendate

20 Feb 2004   •   00:00

Raportul Parlamentului European (PE) pentru Romania, elaborat de raportorul pentru Romania al PE, baroana Emma Nicholson, a fost votat ieri in unanimitate de Comitetul pentru Afaceri Externe al acestui for, cu modificarile decise in timpul dezbaterilor din ajun.

Raportul a fost adoptat cu 39 de voturi "pentru", nici un vot "impotriva", nici o abtinere. Parlamentul European va dezbate in plen acest raport la inceputul lunii martie.

DIFERENTE DE TERMENI. Documentul solicita Comisiei Europene si Consiliului European "sa reorienteze " strategia de aderare a Romaniei si sa analizeze detaliat si sa monitorizeze continuu problemele mentionate in raport", astfel incat sa acorde o prioritate maxima sustinerii tarii noastre, pentru instaurarea statului de drept, ceea ce constituie cel mai important criteriu politic de la Copenhaga. A disparut, prin urmare, solicitarea formulata de autoarea raportului si de europarlamentarul crestin-democrat olandez Arie Oostlander, de "suspendare" a negocierilor de aderare cu Romania, un termen care suna mai bland, desi baroana Emma Nicholson sustine ca sensul lui este acelasi.

De altfel, la ultima sa vizita la Bucuresti, baroana Nicholson a explicat faptul ca este de parere ca "negocierile de aderare trebuie suspendate in forma actuala". La ora aceea, baroana a insistat asupra formularii "forma actuala", si a precizat ca este vorba despre negocierile "capitol cu capitol", care se poarta, de altfel, cu toate statele candidate.

Nicholson a afirmat ca solicita suspendarea negocierilor in forma actuala, pentru a se putea realiza progrese in domeniul reformei justitiei si administratiei publice, astfel incat timpul, banii si resursele umane sa fie alocate in acest scop si apoi sa fie continuate negocierile cu UE.

AVERTISMENT. Raportul adoptat ieri noteaza ca finalizarea negocierilor de aderare in 2004 si aderarea in 2007 "vor fi imposibile, daca Romania nu indeplineste pe deplin o serie de conditii: combaterea coruptiei, inclusiv la nivel politic, reforma in justitie si asigurarea independentei justitiei fata de factorul politic, reglementarea situatiei copiilor institutionalizati, libertatea presei, sistarea relelor tratamente aplicate de politie".

Europarlamentarul britanic Michael Cashman, din partea grupului Partidului Socialistilor Europeni, a apreciat ca spiritul in care au votat membrii Comisiei a fost acela de "a lua nota" de progresele inregistrate de Romania. El a explicat ca a incercat sa introduca un amendament prin care sa fie salutate progresele "semnificative" inregistrate de Romania pana in prezent, deoarece, in opinia sa, "in politica, oamenii trebuie felicitati si, in acest fel, incurajati pentru ceea ce mai este de facut".

SCRISORI. De asemenea, documentul aprobat ieri "ia nota de schimbul de scrisori dintre premierul Romaniei si Comisia Europeana si cere acesteia din urma sa initieze o analiza detaliata si o monitorizare a problemelor mentionate in raportul Parlamentului European".

Prin comparatie cu formularea anterioara, s-a renuntat la propunerea adresata Comisiei Europene de a solicita Europolului si serviciilor de politie din statele membre realizarea unei investigatii "asupra rolului pe care crima organizata il joaca in Romania si asupra eventualelor legaturi dintre autoritatile romane si crima organizata din domeniul traficului cu persoane".
MARINA CONSTANTINOIU

Puscas a asistat la vot
Ministrul-delegat, negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, a asistat ieri la adoptarea raportului. El a fost prezent si la dezbaterea amendamentelor propuse pe marginea raportului si sustine ca vede atat in continutul, cat si in forma actuala a raportului "un caracter constructiv". "Faptul ca forma finala a raportului pune accent pe "strategia de aderare" este un aspect pe care doresc sa-l semnalez ca fiind pozitiv, deoarece suntem in faza finala a negocierilor de aderare, avem obiectivul de a incheia discutiile in cursul acestui an", a spus Puscas. "Avem mult de lucru, nu este si nu va fi usor, dar suntem decisi sa sustinem obiectivul pregatirii pentru 2007", a mai spus ministrul. (Marina Constantinoiu)


Emma Nicholson:
"Faceti reforme autentice acum!"


Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE) este imposibila "in cazul in care nu vor fi aplicate integral reforme autentice", a declarat ieri, la Bruxelles, raportorul Parlamentului European pentru Romania, baroana Emma Nicholson. Baroana a facut aceasta declaratie imediat dupa ce Comitetul pentru Afaceri Externe al forului european a decis, cu o majoritate clara, sa recomande Comisiei Europene si Consiliului European "sa reorienteze strategia de aderare, inclusiv negocierile cu Romania, pentru a oferi acestei tari mai mult timp pentru a aplica integral criteriile politice de la Copenhaga".

Trezirea la realitate
Nicholson, care a intocmit raportul privind rezultatele Romaniei in procesul de aderare, a atras atentia ca amendamentele aduse de europarlamentari la acest document trebuie sa trezeasca la realitate Guvernul de la Bucuresti. "Marea majoritate a amendamentelor adoptate de Comitet subliniaza numeroasele esecuri ale Romaniei in ceea ce priveste progresele catre aderarea la UE. Este un raport dur, care trimite un semnal politic foarte clar din partea Parlamentului European catre Romania: Aplicati reforme autentice acum sau aderarea in 2007 este imposibila", a punctat baroana. Raportorul pentru Roma nia a reamintit ca 2007 nu e o data batuta in cuie si ca "strangerile de mana in colturi intunecoase la summitul Consiliului European din decembrie 2003" nu inseamna ca intrarea in Uniune la data anuntata e o certitudine.

Dezbateri in plen
Raportul asupra Romaniei va intra in dezbaterea Parlamentului European in a doua saptamana a lunii martie. Forul legislativ al Uniunii va avea un cuva nt important de spus in privinta aderarii Romaniei. "Amendamentele de astazi ofera indicatii in alb si negru despre ce mai are nevoie sa faca Romania, si este o lista lunga", a adaugat Emma Nicholson.
IRINA CRISTEA


Ce contine raportul adoptat ieri

Finalizarea negocierilor de aderare la sfarsitul lui 2004 si integrarea in 2007 sunt imposibile daca Romania nu rezolva doua probleme structurale endemice: eradicarea coruptiei si punerea in aplicare a reformei. Este avertismentul raportului pentru Romania, aprobat ieri de Comitetul pentru Politica Externa din Parlamentul European.

Recomandarile urgente pentru autoritatile romane privesc: masurile anticoruptie, independenta sistemului judiciar, libertatea presei, stoparea abuzurilor politiei. In document este recunoscut dreptul de a primi un raspuns la cererile lor, pentru familiile afectate de moratoriul asupra adoptiilor.

PLAN DE ACTIUNE. "Parlamentul European cere Comisiei Europene ca, impreuna cu Guvernul roman, sa conceapa un plan de actiune insotit de repere clare pentru o evaluare mai buna a progreselor facute", se spune in raport. Executivului de la Bucuresti i se cere sa nu mai faca exces de legiferare prin ordonante de urgenta si sa-si concentreze atentia asupra aplicarii legislatiei anticoruptie existente.

ADOPTIILE. "Parlamentul considera ca institutiile Uniunii Europene si politicienii ei au fost indusi in eroare in ceea ce priveste procesul de identificare a copiilor destinati adoptiei si are dovezi ca numerosi copii au fost lipsiti de o familie potrivita de catre autoritatile care au decis impotriva vointei lor si a asistentilor maternali, carora li s-a respins adoptia", se arata in raport.

CONTRACT CU SUA. Forul european se arata "ingrijorat de informatiile potrivit carora un contract pentru constructia unei autostrazi a fost atribuit de catre Guvernul roman, fara licitatie publica, unei companii (Bechtel - n.r.). Afirma ca in acest fel "au fost incalcate legislatia comunitara si principiile economiei de piata" si solicita Comisiei Europene "sa investigheze cazul si sa emita un raport Parlamentului European".

MEDIU. O alta problema este "lipsa de progres in aplicarea legislatiei in domeniul mediului". Europarlamentarii doresc ca "proiectele initiate de autoritatile romane inainte de aderare sa nu prejudicieze eficienta legislatiei comunitare in materie de mediu".

Guvernului i se cere sa rezolve si problemele referitoare la drepturile minoritatilor, mai exact sa "dezvolte educatia in limba materna pentru ceangai" si "sa permita minoritatii maghiare sa-si foloseasca propria limba in scoli si universitati". In locul amendamentului Oostlander-Nicholson, privind suspendarea negocierilor, a fost adoptat un text care propune reorientarea strategiei de aderare, "monitorizarea continua a problemelor mentionate in raport".
LAVINIA TUDORAN
ANCA P.DURARU


Mircea Geoana: "Raportul este o avertizare timpurie"
Ministrul de Externe, Mircea Geoana, considera ca amendamentul referitor la reorientarea strategiei de aderare a Romaniei la UE este "o forma de avertizare timpurie" din punct de vedere politic. "Nu este un moment dramatic, am iesit bine, dar mesajul este clar: avem treaba de facut si trebuie sa tinem seama de el. Amendamentul a fost substantial imbunatatit fata de formulele extreme si neproductive privind suspendarea negocierilor. Intelepciunea colectiva a prevalat. Acest lucru nu inseamna ca semnalele critice nu trebuie privite ca un semnal important. Noi le vom trata cu foarte multa seriozitate", a declarat ieri Geoana. Seful MAE considera ca Romaniei ii era greu sa evite discutiile privind indeplinirea criteriilor de aderare, care au fost "cu adevarat excitate de subiectul adoptiilor internationale ". "Exista o nervozitate si o preocupare la nivel european si aceasta stare a trebuit sa gaseasca un debuseu intr-o tara candidata. Romania este al 12-lea candidat la negociere, este o tara mai complexa care a inceput negocierile mai tarziu si astfel a devenit vulnerabila, o tinta aproape naturala" pentru aceste discutii. Geoana a precizat ca premierul Nastase se va intalni pe 25 februarie, la Bruxelles, cu comisarul pentru Extindere, Gunther Verheugen, iar ulterior pachetul legislativ privind adoptiile va fi trimis la Parlament. (Silviu Sergiu)

PUR: " Un succes, dar si un avertisment
Partidul Umanist din Romania considera ca formularea privind reorientarea strategiei de aderare "poate fi interpretata, in acelasi timp, ca un succes, dar si ca un avertisment la adresa Romaniei". "Este un gest prin care Parlamentul European ne atrage atentia ca suntem doriti in UE, dar ca realizarea acestui fapt nu mai tine de dorinta statelor europene, ci de capacitatea tarii noastre de a face fata cerintelor Uniunii", se precizeaza intr-un comunicat de presa. Umanistii solicita Guvernului sa ia cu prioritate masurile de reformare a Justitiei, pentru intarirea capacitatii administrative si blocarea fenomenului de coruptie, si fac apel la toate fortele politice din Romania sa sustina la Bruxelles continuarea negocierilor pentru aderarea Romaniei la UE. (Silviu Sergiu)

Alianta PNL-PD cere demisia Guvernului
Alianta PNL-PD solicita demisia Guvernului si premierului Adrian Nastase, apreciind ca decizia Comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul European reprezinta un vot de blam la adresa actualei puteri. Presedintele executiv al PD, Emil Boc, a declarat ca liderii Aliantei vor lua in discutie si initierea unei motiuni de cenzura, in cazul in care reprezentantii Guvernului nu vor raspunde, pana saptamana viitoare, cererii de demisie. La randul sau, vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, considera ca "hotararea parlamentarilor europeni reprezinta o motiune de cenzura europeana la adresa actualei puteri de la Bucuresti". (Camelia Ionescu)

Rodica Stanoiu: Baroneasa a semnalat probleme deja rezolvate
Ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu (foto), a sustinut ieri ca problemele ce privesc justitia, semnalate in raportul adoptat ieri la Bruxelles de Comisia pentru Politica Externa a Parlamentului European, sunt in curs de solutionare. "Amendamentele Emmei Nicholson pentru justitie vizeaza rolul ministrului Justitiei si capacitatea institutionala. Prima problema va fi reglementata prin doua legi aflate acum la Parlament, iar al doilea aspect este in curs de rezolvare", a declarat Rodica Stanoiu. Potrivit ministrului Justitiei, raportul nu ar fi avut aceeasi forma daca baroneasa ar fi discutat mai mult cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii. "Domnia sa ar fi aflat ca multe dintre problemele semnalate s-au rezolvat deja", a sustinut Stanoiu. Adoptiile internationale sunt cercetate de inspectorii Ministerului Justitiei la toate instantele care au dat vreo astfel de decizie. "Verificam fiecare Curte de Apel sa vedem daca instantele au respectat legea, pentru a nu impinge spre Justitie lucruri care nu sunt ale ei", a precizat Stanoiu. (Miruna Pasa)

×