x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nemulţumire publică, austeritate şi corupţie endemică - cocteilul care a răsturnat Cabinetul Ungureanu (presa străină)

Nemulţumire publică, austeritate şi corupţie endemică - cocteilul care a răsturnat Cabinetul Ungureanu (presa străină)

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    29 Apr 2012   •   14:25
Nemulţumire publică, austeritate şi corupţie endemică - cocteilul care a răsturnat Cabinetul Ungureanu (presa străină)

Situatia creata in Romania ca urmare a caderii Guvernului si desemnarii unui nou premier este reflectata din plin in presa straina.

"Guvernul Romaniei se prabuseste pe fondul efectelor austeritatii", titreaza cotidianul american New York Times. Jurnalistii americani pun in context evenimentele de la Bucuresti: "Guvernele au inceput sa cada in Europa in contextul apelurilor lansate de germani si alti actori internationali la masuri dure de austeritate in vederea restabilirii increderii in zona euro, cu toate ca vocile critice sustin ca taierile agresive submineaza cresterea economica si alimenteaza protestele. Criza datoriei suverane, insotita de nemultumirea publica, a condus la inlaturarea unor lideri politici in tari precum Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania.

Potrivit New York Times, reactiile dure din Europa de Est impotriva masurilor de austeritate au fost in mod special acute in tari precum Romania si Republica Ceha din cauza ca au fost alimentate si de nemultumirea publica crescanda fata de o coruptie endemica, mostenire a deceniilor de guvernare comunista. "In ultimele luni, zeci de mii de persoane din Romania si Cehia au fost implicate in cele mai importante demonstratii de la caderea comunismului in '89, protestand fata de taierile usturatoare si a abuzurilor autoritatilor. Ca un facut, protestatarii din ambele tari au afisat mesaje similare, facand apel la oprirea hotiei.
"Romania, unul dintre cele mai sarace state membre ale UE, a redus salariile din sectorul public si a crescut TVA, in incercarea de a tine sub control deficitul bugetar, dar economia a cazut in recesiune si romanii spun ca reusesc cu greu sa-si duca traiul de pe o zi pe alta", noteaza publicatia citata.

Portalul de stiri al radioteleviziunii spaniole rtve.es considera ca planul de austeritate l-a costat functia pe premierul Mihai-Razvan Ungureanu, amintind totodata ca Guvernul Boc si-a prezentat demisia din acelasi motiv si semnaland ca situatia de instabilitate politica ar putea duce la convocarea de anticipate.

"Guvernul Romaniei a cazut dupa adoptarea unei motiuni de cenzura, in timp ce Executivul ceh abia a supravietuit unei proceduri similare vineri, in cele mai recente provocari la adresa eforturilor europene de a vindeca criza datoriilor de pe continent, prin reduceri dure de cheltuieli si crestere a impozitelor', scrie si cotidianul Los Angeles Times.
Un alt cotidian american, Washington Post, constata: "Guvernul Romaniei a cazut in urma unei motiuni de cenzura, partidele de opozitie profitand de furia populara ampla maniefstata in privinta masurilor de austeritate si coruptiei incisive".
"Seful statului, Traian Basescu, s-a vazut obligat sa-l propuna pe liderul PSD, Victor Ponta, ca premier desemnat, in fata amenintarilor cu initierea suspendarii sale", scrie ziarul spaniol El Pais.

"Guvernul de centru-dreapta al Romaniei a cazut vineri in urma unei motiuni de cenzura, punand in pericol reforme-cheie, cu sase luni inainte de alegerile legislative, relateaza agentia France Presse intr-un amplu comentariu. "Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat sambata ca va da asigurari FMI ca Bucurestiul va continua politica fiscala pe care o doreste institutia financiara', adauga AFP.

Editorialistul cotidianului austriac Der Standard, Adelheid Wolfl, analizeaza situatia din Romania intr-un comentariu intitulat 'Panica la Bucuresti - a cazut Guvernul'. "Acum trei luni, cand premierul Emil Boc a demisionat din functie, era deja finalul coalitiei din Romania. Presedintele Traian Basescu a incercat o intinerire a Cabinetului prin instalarea independentului Mihai-Razvan Ungureanu, pe care l-a insarcinat cu guvernarea. Dar Ungureanu era doar un gestionar al unei mosteniri dezbinate. Presedintele insusi, care si-a pus amprenta pe politica guvernamentala, isi pierduse credibilitatea. In iarna nemultumirilor, mii de romani au cerut demisia presedintelui, dar fiindca el e inca in functie pana in 2014, altii sunt nevoiti sa plece. Cu sase luni inaintea alegerilor, Romania nu are Guvern si nici alternative. Opozitia USL condusa de Victor Ponta, prim-ministrul desemnat, nu va putea renunta la politica de austeritate si va continua cu masurile care au dus la dezertarile in masa din barca coalitiei guvernamentale. O reactie de panica. USL cere de foarte mult timp alegeri anticipate, constienta ca este lider in sondaje. In plina criza puncteaza si populistul moderator TV Dan Diaconescu, cu promisiuni ca va oferi 20.000 de euro pentru fiecare persoana care isi deschide o firma', noteaza Adelheid Wolfl.

"Leul romanesc a suferit vineri cea mai mare depreciere intr-o singura zi in acest an, dupa ce Guvernul s-a prabusit in mod neasteptat in urma unei motiuni de cenzura', potrivit comentariului postat pe un blog al Financial Times. "Cabinetul lui Mihai Razvan Ungureanu, instalat in februarie, este cea mai recenta victima a unei opozitii politice in crestere impotriva politicilor de austeritate aplicate in Uniunea Europeana. Misiunea succesorului sau va fi la fel de dificila. Ca si provocarile investitiilor in Romania', se arata in comentariu.

In perspectiva alegerilor parlamentare din toamna, politicienii sunt din ce in ce mai sensibili la nemultumirea populara fata de taierile de cheltuieli, care au redus salariile si pensiile printr-unele dintre cele mai radicale masuri adoptate intr-un stat din UE, este de parere autorul analizei.

Wall Street Journal relateaza ca "Guvernul de dreapta al Romaniei a devenit cea mai recenta victima politica a masurilor de austeritate din Europa, pierzand pe neasteptate votul de incredere parlamentar, vineri, si punand la indoiala disponibilitatea politicienilor de a-si mentine angajamentul fata de masurile dureroase, menite a consolida finantele statului". Aceeasi publicatie evidentiaza ca "alianta de opozitie a domnului Ponta a spus ca va respecta acordurile semnate de Romania cu UE si FMI".

Financial Times considera ca sarcina noului Guvern "va fi la fel de dificila" cu a predecesorului sau. "USL se plaseaza in frunte in sondajele de opinie, cu o sustinere de peste 50%, fiind astfel favorita pentru castigarea alegerilor. Dar este o alianta fragila, fiind putin probabil sa incerce schimbari de politica dificile", este de parere Financial Times. Cotidianul ungar Nepszabadsag vorbeste despre o "posibila criza de durata in Romania" si remarca "interventiile nationaliste care au condimentat disputele parlamentare de vineri".

De la Sofia, Dnevnik subliniaza ca masurile anticriza luate de Guvernul Ungureanu au impiedicat relansarea economica a tarii. Iar cotidianul belgradean Blic face o analiza a evolutiei partidului de guvernamant din Romania, subliniind ca "inca de la inceputul mandatului, PDL s-a confruntat cu grave probleme economice si a fost obligat sa adopte masuri de austeritate nepopulare. Ultimele sondaje de opinie arata ca partidul de guvernamant si-a pierdut o jumatate din electorat si acum are o intentie de vot de numai 15-18%'.

×