x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nemultumiri sindicale

Nemultumiri sindicale

13 Feb 2004   •   00:00

Peste 70% dintre membrii Blocului National Sindical considera, potrivit unui sondaj de opinie, ca partidele de pe scena politica romaneasca, indiferent daca se afla la guvernare sau in opozitie, nu reprezinta interesele salariatilor.

Realizat pe un esantion de aproximativ 130.000 de membri de sindicat afiliati la BNS, sondajul arata ca cele mai mari probleme de natura economico- sociala cu care se confrunta peste 90% dintre acestia sunt: cresterea preturilor produselor alimentare, energiei electrice, termice si gazelor, impozitele si taxele mari si salariile obtinute. Pentru peste 80% dintre intervievati problemele mari cu care se cofrunta sunt serviciile medicale, nesiguranta locului de munca, cresterea varstei de pensionare si conditiile de munca. Pentru rezolvarea revendica rilor, sindicalistii s-au aratat dispusi sa se implice in actiuni de protest. Cei mai multi dintre membrii BNS agreeaza greva ca actiune de protest (80,71%), urmand la mica distanta mitingurile (79,24%) si marsurile (74,49%).

Neincredere in partide
Referitor la interesele salariatilor fata de partide, sondajul arata ca peste 70% dintre sindicalisti nu au incredere in nici o formatiune politica. Partidul in care insa 4,90% dintre sindicalisti au foarte multa incredere este PRM. Persoanele intervievate au cea mai putina incredere in UDMR. Referitor la relatia Blocului National Sindical cu mediul politic, 44% dintre sindicalisti vor ca BNS sa rezolve revendicarile numai prin dialog, mitinguri si greve, fara nici o relatie cu partidele politice, iar 39% doresc implicarea confederatiei in sfera politicului. Astfel, 7,34% dintre persoanele intervievate considera ca BNS ar trebui sa semneze un acord cu o forta politica, 8,61% sunt de parere ca Blocul National Sindical ar trebui sa isi promoveze un numar de membri in Parlament prin semnarea unui acord cu o forta politica. 23% dintre cei intervievati cred ca BNS ar trebui sa se implice in generarea si coordonarea unei noi forte politice care sa apere drepturile si interesele membrilor de sindicat si ale salariatilor. (Cristian Petru)

×
Subiecte în articol: observator