x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nepurtarea măștii în mall se sancționează! Cât riscați să luați amendă

Nepurtarea măștii în mall se sancționează! Cât riscați să luați amendă

16 Iun 2020   •   13:25
Nepurtarea măștii în mall se sancționează! Cât riscați să luați amendă

Cine merge la mall nu trebuie să uite masca de protecţie. Lipsa măştii în spaţiile publice închise poate aduce o amendă de până la 2.500 de lei. Eventuala prelungire a stării de alertă înseamnă că vom fi obligați să purtăm în continuare mască.

 

Românii au primit probabil cu bucurie vestea redeschiderii mallurilor, însă nu trebuie să uite că masca de protecţie este obligatorie, la fel cum se întâmplă şi în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise.

Astfel, persoanele care intră într-un centru comercial fără mască, riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, valori stabilite prin Legea 55/2020 privind starea de alertă. Dacă sunt sancţionate, pot plăti jumătatea din amenda aplicată de agentul constatator în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal de contravenţie.

Şi chiar dacă nu ştim exact câte amenzi au dat poliţiştii şi jandarmii din 18 mai până acum pentru lipsa măştii de protecţie, acestea nefiind defalcate pe tipuri de fapte, observăm că Ministerul Afacerilor Interne a aplicat, în ultima săptămână, 1.333 de amenzi contravenţionale, în cuantum total de 1.110.901 lei. Cu siguranţă, numeroase dintre aceste amenzi au fost date pentru lipsa măştii de protecţie în magazine, în metrou sau autobuz.

Masca de protecţie este obligatorie în spaţiile publice închise pe perioada stării de alertă. Cum starea de alertă va fi prelungită de Guvern, şi masca va rămâne obligatorie în tot acest interval.

Mallurile s-au redeschis pe 15 iunie, odată cu cel de-al treilea val de măsuri de relaxare din România. Anterior, din 15 mai, fusese permisă funcţionarea centrelor comericale mai mici de 15.000 mp, cu magazine individuale de sub 500 mp fiecare.

Mediafax

×
Subiecte în articol: masca malluri