x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Niță: Chinezii vor să investească peste cinci miliarde de euro în proiecte energetice în România

Niță: Chinezii vor să investească peste cinci miliarde de euro în proiecte energetice în România

26 Noi 2013   •   14:57
Niță: Chinezii vor să investească peste cinci miliarde de euro în proiecte energetice în România
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Companiile chineze s-au arătat interesate să investească peste cinci miliarde de euro în proiecte energetice în România, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor, a declarat marți Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie, la atelierul destinat energiei din cadrul Forumului Economic și Comercial China - Europa Centrală și de Est.

'Nu trebuie să ne mai temem de China. Experiența lor ne este utilă', a spus Niță, precizând că investitorii chinezi s-au arătat interesați de proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, de hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, de termocentrala Rovinari și de reabilitarea grupurilor 3 și 4 de la termocentrala Mintia-Deva.

'Acestea sunt doar începutul, pentru că mai avem și alte proiecte. Unele sunt în fază avansată, sperăm ca primele să fie semnate anul viitor. Aceste proiecte înseamnă cinci miliarde de euro doar participația Chinei. Proiectele au un rol-cheie în energetica României: de a reduce emisiile de carbon și de a echilibra sistemul, ceea ce ne creează acum multe probleme', a spus ministrul, potrivit Agerpres.

El a subliniat că toate aceste proiecte vor respecta normele europene în materie de transparență.

'Dorim ca prin aceste proiecte să ne îndeplinim obiectivul de independență și securitate energetică și, în timp, să devenim exportatori de energie, să încercăm ca producția de energie să fie vândută nu numai în țară, ci și în afară', a continuat Niță.

Potrivit acestuia, România și-a propus realizarea unei burse regionale puternice de energie electrică și gaze naturale.

'Sper ca România să reprezinte tigrul economic al Europei, așa cum spunea premierul Chinei', a conchis ministrul român.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă reprezintă cel mai mare proiect de investiții din istoria României, estimat la 6,45 miliarde de euro. Proiectul hidrocentralei de la Tarnița necesită investiții de circa 1,3 miliarde de euro. Statul român caută de mai mulți ani investitori care să participe la realizarea acestor proiecte.

La începutul lunii noiembrie, Niță a declarat că anul viitor va fi finalizat procesul de negociere cu investitorii interesați de aceste proiecte.

×