x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nici un deputat sută la sută "verde"

Nici un deputat sută la sută "verde"

de Alexandru Nastase    |    19 Noi 2008   •   00:00
Nici un deputat sută la sută "verde"

Nouă organizaţii neguvernamentale care au evaluat voturile deputaţilor privind legile cu impact asupra mediului au prezentat ieri concluziile acestui studiu: nici un parlamentar nu este sută la sută "verde". Cel mai mare procentaj obţinut este de 75%.



Cele nouă ONG-uri au identificat 22 de proiecte de legi cu impact pozitiv sau negativ asupra mediului şi au făcut un clasament al parlamentarilor din Camera Deputaţilor, pe baza votului acordat de aceştia respectivelor proiecte. Motivul pentru care au fost evaluaţi deputaţii este faptul că aceasta este camera decizională.
Principala concluzie a studiului este că nici un parlamentar nu este sută la sută ecologist, primii patru clasaţi obţinând un procent de doar 75%. Aceştia sunt Călin Ion, Iuliu Nosa, Mihai Dumitriu şi Gheorghe Chiper, toţi de la Partidul Social Democrat (PSD). Partidul Social Democrat s-a evidenţiat ca grupul parlamentar "cel mai verde", cu un scor de 47% din cazuri în care a votat în favoarea legilor de mediu.
Cei mai puţin ecologişti dintre deputaţi sunt, potrivit aceluiaşi studiu, Pal-Peter Haszmann (UDMR), Mihail Vlasov (PNL), Eugen Constantin Uricec (PD-L), Ovidiu Ioan Silaghi (PNL), Gergely Olosz (UDMR), Doru Geany Bălan (PSD) şi Gheorghe Mirel Taloş (PNL), toţi cu un scor de 0%.

SITE CU MONITORIZĂRI PENTRU POLITICIENI
Ecologiştii au lansat şi un site pe care utilizatorii pot accesa informaţii despre deputaţi, în funcţie de judeţ. Fiecare deputat are pagina sa, unde sunt prezentate rezultatele sale în funcţie de voturile acordate legilor de mediu, de absenteism şi de rezultatele partidului din care face parte. Totodată, este reprezentat şi modul de votare a fiecărui parlamentar, detaliat pe fiecare proiect de lege.
Absenteismul "cvasigeneralizat" al parlamentarilor când vine vorba despre votarea legilor de mediu influenţează negativ adoptarea acestora, a mai spus Costel Popa.
Ioana Ciută, director executiv al Fundaţiei TERRA Mileniul III, a declarat că organizaţia pe care o conduce, împreună cu Asociaţia Alma-Ro, a coordonat capitolul de proiecte de lege privind energia şi transporturile care au impact asupra mediului.

CONTRACTE FĂRĂ LICITAŢIE APROBATE DE PARLAMENT
"Un exemplu negativ îl reprezintă aprobarea în Parlament a încredinţării fără licitaţie a contractului de lucrări pentru Autostrada Braşov – Borş firmei Bechtel International, prin derogare de la normele privind achiziţiile publice – efectul negativ al legii respective este evident actualmente –, în condiţiile în care organizaţiile de mediu au semnalat în mai multe rânduri faptul că aşa-numitul «interes naţional» a fost stabilit la nivel central, iar în procesul de planificare şi contractare, transparenţa decizională, consultarea publică şi impactul social şi de mediu au fost complet marginalizate", se arată într-un comunicat de presă al ONG-urilor de mediu, fiind citată Ioana Ciută.

×
Subiecte în articol: verde!