x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolae Capatana a fost eliberat

Nicolae Capatana a fost eliberat

15 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Fostul loctiitor al sefului de la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei, comisarul sef Nicolae Capatana, a fost eliberat sambata din arest, dupa doua luni si jumatate, pentru ca procurorii nu au mai cerut prelungirea mandatului.
MIRUNA PASA

Nicolae Capatana a iesit sambata din arestul preventiv pentru ca mandatul lui a incetat. Procurorii militari de la Parchetul Anticoruptie nu au mai cerut prelungirea arestului pentru comisarul sef acuzat acum doua luni si jumatate de luare de mita. Proaspat iesit de dupa gratii, Capatana a mers ieri sa-si salute colegii de munca. Eliberarea pare o surpriza dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, PNA anunta ca in cursul cercetarilor a fost descoperita o intreaga filiera de politisti care in schimbul spagilor ii ajutau pe traficantii de carne vie sa obtina pasapoarte pentru tinerele trimise la prostitutie in strainatate. Comisarul sef parea, potrivit acestor noi date, sa intre in probleme mai grave decat o simpla luare de mita. In aceasta idee, Nicolae Capatana nu a fost trimis inca in judecata, ancheta in cazul lui continuand si pentru alte posibile fapte de coruptie.

Eliberat in regim de urgenta

Prin acelasi comunicat, opinia publica era anuntata ca anchetatorii au cerut o expertiza medico-legala a comisarului sef, care sustine ca sufera de afectiuni grave ce nu-i permit sa stea dupa gratii. Expertiza cu pricina nu a venit inca, dar Nicolae Capatana a iesit din arest pentru simplul fapt ca nu mai avea mandat, nicidecum din cauza starii precare de sanatate. Surse judecatoresti ne-au declarat ca la sfarsitul lunii mai, cu prilejul celei de-a doua prelungiri de mandat, procurorii au cerut instantei o perioada mai scurta a arestarii lui Capatana, adica de doua saptamani, care au expirat astfel sambata. Rezulta deci ca anchetatorii stiau, de ceva timp, ca fostul sef al SEIP va iesi liber si nevatamat la sfarsitul saptamanii trecute, deci ca nu expertiza medico-legala il va elibera pe Nicolae Capatana din arest.

Pentru posibila implicare a lui Capatana in alte fapte de coruptie procurorul de caz a dispus fata de comisarul sef masura obligarii de a nu parasi tara, sustin sursele noastre. Anchetatorii vor continua sa cerceteze implicarea mai multor politisti, inclusiv a lui Nicolae Capatana, in filiera coruptiei de care au beneficiat si traficantii de carne vie. In dosarul cu pricina au fost deja trimisi in judecata plutonierul major Daniel Dinu, Dumitru Ababei, patronul unui restaurant frecventat de politistii de la Serviciul Pasapoarte si Marian Simirianu, personaj interlop cunoscut pentru activitatile de proxenetism. Cei trei sunt acuzati ca in schimbul unor "cadouri" de cateva sute de dolari au apelat la cunostintele lor din Politie pentru eliberarea, in regim de urgenta, a unor pasapoarte si vize de sedere pentru cetateni straini si romani.

Comisarul Capatana se intoarce

Fostul sef al Sectorului Pasapoarte din cadrul Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei, comisarul Nicolae Capatana, a trecut ieri sa-si salute fostii colegi. Restaurantul care, in vremurile bune ale lui Nicolae Capatana, organiza chiolhanuri gratuite pentru marele boss era ieri pustiu.

Politistii Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei au ramas ieri stana de piatra cand au vazut ca pe poarta intra nimeni altul decat fostul sef al Sectorului Pasapoarte, Nicolae Capatana. Aceasta era imbracat in pantaloni si camasa, nu la costum, asa cum isi obisnuise subalternii. Pe la colturi deja fostii colegi susoteau: "Nu au avut cu ce sa-l tina... madam Corina nu a reusit sa-l darame...". Surse din cadrul Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei au spulberat misterul doamnei Corina. Comisarul Corina Moraru este nimeni alta decat subalterna fostului sef Nicolae Capatana si sotia lui Dumitru Moraru, portarul de renume al echipei Dinamo. Gurile rele cleveteau pe la colturi ca in spatele flagrantului in urma caruia Capatana a fost arestat se afla chiar doamna Moraru. Aceasta, datorita functiei pe care o detinea ca subalterna, stia "afacerile" derulate de seful sau. Acum ea a fost numita provizoriu pe functia din care a fost suspendat Nicolae Capatana. De altfel, in Ministerul Administratiei si Internelor se stie clar ca ea va ocupa definitiv acest post. De la demiterea lui Capatana a fost emisa o circulara prin care Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei nu mai poate elibera pasaport in regim de urgenta nici unei persoane careia i-a fost suspendat dreptul la libera circulatia pentru o anumita perioada de timp, chiar daca aceasta interdictie a expirat. Surse din cadrul Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei (DGEIP) ne-au declarat ca restaurantul la care fostul sef Nicolae Capatana organiza frecvent petreceri se numeste Roata Mare si se afla gard in gard cu imobilul in care isi desfasoara activitatea DGEIP. Ieri, cu toate ca era ora pranzului, restaurantul-crama era pustiu. Din cele 15 mese de la terasa, doar doua erau ocupate, dintre care una chiar de reporterii Jurnalului National. In timp ce ne savuram cafeaua l-am intrebat pe ospatar de Dumitru Ababei, zis "Titi". Brusc memoria lor a sucombat. Nimeni nu mai stia de nea Titi. (Eduard Pascu)
×