x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolaescu ataca prin DNA

Nicolaescu ataca prin DNA

de Miruna Pasa Petru    |    09 Feb 2006   •   00:00
Nicolaescu ataca prin DNA

Ministrul Sanatatii a schimbat tacti-ca de lupta impotriva lui Sorin Oprescu. El incearca acum plange-rea penala la Anticoruptie. Nicolae-scu a primit ieri o noua veste proasta. Curtea Consti-tutionala a declarat ca prevederea prin care putea sa demita conducerile spitalelor este neconstitutionala.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a schimbat tactica de lupta impotriva lui Sorin Oprescu. El incearca acum plangerea penala la Anticoruptie, dupa ce ordinele prin care il demitea pe medic n-au rezistat in fata instantei. Ministrul a primit ieri o noua veste proasta. Curtea Constitutionala a declarat ca prevederea prin care putea sa demita conducerile spitalelor este neconstitutionala.

In ultima zi a lunii ianuarie, dupa ce zile intregi sfidase Justitia, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se vedea obligat sa respecte hotararile judecatoresti care il readuceau pe Sorin Oprescu la conducerea spitalelor Elias si Universitar de Urgenta. "Sa se inteleaga, nu este un razboi intre mine si altcineva si, de aceea, cred ca mai bine este sa retrag conducerea interimara de la Spitalul Universitar si cine doreste sa conduca, conform instantei, sa conduca", sustinea atunci Nicolaescu. Sub figura pacifista se afla insa deja un alt plan impotriva medicului. Plan care a iesit la lumina abia ieri. La numai trei zile de la declaratia amintita, la 3 februarie, ministrul Sanatatii sesiza Departamentul National Anticoruptie cu o plangere impotriva lui Sorin Oprescu. Conform procedurii, aceasta a fost inregistrata si repartizata unui procuror.

PLANGEREA. Ministerul Sanatatii a cerut DNA sa-l cerceteze pe medic pentru infractiunea de abuz in serviciu, pe care ar fi comis-o cu prilejul derularii unui contract de antrepriza incheiat la Spitalul Universitar de Urgenta. Potrivit avocatului ministerului, Gheorghe Piperea, faptele sesizate "ar putea sa imbrace si aspecte de infractiuni de coruptie", de aceea a fost sesizat DNA. Ca justificare a plangerii, Ministerul Sanatatii a invocat rezultatele unor controale conduse de specialistii din minister si de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Potrivit acestora, Sorin Oprescu ar fi majorat de 17 ori, in decurs de 11 ani, contractul de antrepriza pentru amenajari si constructii la Spitalul Universitar de Urgenta. Potrivit ministerului, de la valoarea de 3,5 miliarde de lei, suma a ajuns la 377 de miliarde de lei.

DECEPTIE. Sorin Oprescu este dezamagit de "micimea ministrului Eugen Nicolaescu"

MENIU POLITIC. Medicul Sorin Oprescu a declarat ieri ca totul se desfasoara conform unui "meniu politic" deja anuntat. "Romanul este supus zilnic unui tratament cu scandaluri mediatice. Astfel, la micul dejun se serveste anchetarea unui «mare corupt» din PSD, la pranz se serveste «sange de doctor», de preferinta din PSD, iar seara romanul isi ia portia de averi ilicite, desigur tot din PSD. Nu am alte comentarii de facut si nici nu voi intra in aceste jocuri murdare care ii plac ministrului Nicolaescu. Pot insa sa-mi exprim dezamagirea vazand micimea acestui om care se foloseste sau incearca sa se foloseasca de institutiile statului pentru a-si face imagine. Eu sunt la dispozitia organelor abilitate, care pot verifica toate acuzatiile aberante lansate de acest ministru-contabil."

DECIZIA CURTII. Tot ieri, visul lui Eugen Nicolaescu de a demite conducerile spitalelor dupa cum doreste s-a spulberat la Curtea Constitutionala. Cei noua judecatori au stabilit, cu majoritate de voturi, ca este neconstitutionala prevederea care permite ministrului Sanatatii sa revoce consiliile de administratie si comitetele directoare ale spitalelor. Potrivit Constitutiei, in aceasta situatie Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitia respectiva pentru punerea ei in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

MIRCEA GEOANA: "O MAGARIE"
Liderul PSD, Mircea Geoana, a reactionat ieri si a catalogat demersul ministrului Sanatatii drept "o magarie, acelasi tip de reactie la limita paranoiei pe care ministrul Nicolaescu o are". Geoana l-a acuzat pe ministrul Sanatatii ca nu a acceptat ideea ca a fost infrant de Justitie si incearca acum "sa se razboiasca cu mijloace absolut nedemne de un om public. E pur si simplu nepermis si jignitor ceea ce face ministrul Nicolaescu". (L.D.)

×
Subiecte în articol: observator ministrul nicolăescu sanatatii