x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolăescu AVERTIZEAZĂ: S-ar putea ca, într-o zi, spitalele să intre în insolvenţă!

Nicolăescu AVERTIZEAZĂ: S-ar putea ca, într-o zi, spitalele să intre în insolvenţă!

22 Mai 2013   •   16:07
Nicolăescu AVERTIZEAZĂ: S-ar putea ca, într-o zi, spitalele să intre în insolvenţă!
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, recomandă liderilor Sanitas "să stea cu ochii" pe managerii spitalelor, ca să nu mai facă arierate. El a avertizat că unităţile sanitare, dacă tot vor acumula datorii, ar putea să intre în insolvenţă.

"Fondurile alocate sănătăţii sunt departe de a fi mulţumitoare, sunt departe a acoperi necesarul. Şi când vorbim de necesar, să nu ne gândim a avea o situaţie excepţională, ci a avea o situaţie normală. Cred că mai avem mult până la normalitate, important este să vrem să ajungem acolo. Dar pentru asta trebuie să nu mai avem arierate. Dacă nu vor mai fi datorii, atunci vom da mai mulţi bani la salariaţi, la medicamente şi materiale sanitare, să facem servcii mai bune pentru cetăţeni şi să dăm mai mulţi bani pentru investiţii", a spus ministrul, la întâlnirea cu liderii Sanitas.

Nicolăescu le-a cerut sindicaliştilor să sprijine ministerul astfel încât spitalele să nu mai acumuleze datorii.

"Vă solicit să ne sprijiniţi în modul în care să urmărim managerii de spitale să nu mai facă arierate în acest an. Pentru că orice arierat făcut în acest an ne grevează speranţele anului 2014. Arierate înseamnă să plătim şi la anul arierate, în loc să facem ce ar trebui cu banii, adică să dăm mai mulţi bani la salariaţi, la medicamente şi materiale sanitare, să facem serivii mai bune pentru cetăţeni şi să dăm mai mulţi bani pentru investiţii (...) Să stăm cu ochii pe manageri, să facem o monitorzare foarte clară, foarte precisă, şi să ştim când aceştia (managerii spitalelor - n.r.) se abat de la reguli (...) Aceasta este calea reformei pe care trebuie s-o facem în paşi. Cred că o parte din rezultate ar trebui să le vedem în ultima parte a acestui an. Dar vă cer sprijin şi participarea dumneavoastră la acest proces amplu, dar extraordinar de greu", a declarat Nicolăescu, potrivit Mediafax.

Ministrul a propus, ca soluţie pentru reducerea cheluielilor din spitale, utilizarea mai amplă a ambulatoriilor, avertizând asupra pericolului ca unităţile sanitare să intre în insolvenţă.

"Translatarea costurilor din sectorul spitalicesc continuu către cel de zi, ambulatoriu. Managerii nu îşi fac planul de management. Ei, în continuare, îşi fac internări fictive, eronate, ca să-şi facă aşa-zişii indicatori din planul de management, în loc să facă translatare de servicii medicale de pe internare contină spre internare de zi, de ambulatoriu. În continuare, avem medici care lucrează două sau trei ore pe secţie şi nu vor să coboare în ambulator. Păi asta este treaba managerilor de spital, dar şi a dumneavoastră, a sindicatelor, să vedeţi dacă acolo treburile funcţionează bine. Altfel, s-ar putea ca, într-o zi, spitalele să se închidă, că nu mai au de unde să plătescă datoriile care le fac. Aţi văzut că a apărut un act normativ cu insolvenţa primăriilor, probabil vom ajunge cândva şi la spitale publice care să intre în insolvenţă pentru că au datorii", a conchis ministrul.


×