x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noapte albă la muzee

Noapte albă la muzee

de Roxana Roseti    |    18 Mai 2008   •   00:00
Noapte albă la muzee

Ieri-noapte bucureştenii nu au asaltat cluburile, ci mu­zeele. Evenimentul “Noap­tea Muzeelor” – ce face parte dintr-un proiect mai amplu, organizat în mai multe ţări, a marcat Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită astăzi.

Ieri-noapte bucureştenii nu au asaltat cluburile, ci mu­zeele. Evenimentul “Noap­tea Muzeelor” – ce face parte dintr-un proiect mai amplu, organizat în mai multe ţări, a marcat Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită astăzi.


Inaugurată de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) în 1977, Ziua Internaţională a Muzeelor este un eveniment anual, menit să întemeieze şi să întă­rească relaţiile de cooperare între muzee şi profesioniştii acestora.

Ieri-seară, în Bucureşti, mu­zeele s-au redeschis începînd cu 18:00, vizitarea fiind gratuită şi continuînd pînă la ora 01:00. Circuitul muzeal (în care au fost in­cluse 12 muzee ale Capitalei) a luat startul la Muzel Naţional de Artă al României, cu o feerie animată pentru o noapte de jocuri de lumini, muzică, ghirlande luminoase şi personaje din tablouri, în Curtea de onoare a Palatului regal.


LA COADĂ. Ieri-seară, sute de bucureşteni au fost nevoiţi să stea la coadă pentru a putea vizita cele 12 muzee participante. În triunghiul muzeal de la Piaţa Victoriei, vizitatorii, români şi străini, au aşteptat la rînd pentru a putea intra la muzee. Festinul a fost deschis la Muzeul Naţional de Artă al României, cu o feerie de muzică, ghirlande luminoase şi personaje din tablouri, în Curtea de onoare a Palatului regal. Cel mai aglome­rat a fost Muzeul Antipa, unde încă de la deschidere vizitatorii au aş­teptat ore în şir la intrare. Nu întotdeauna ai ocazia să stai în Sala Păsărilor la ora 20:00 şi să asculţi compoziţii ale lui Vivaldi şi Ceaikovski. În plus, nu oricînd eşti invitat, începînd cu ora 23:00, să afli ce insecte, ce păsări şi cîte feluri de lilieci “locuiesc” în grădina Muzeului! Muzeul de Geologie le-a pregătit bucureştenilor o “Noapte Indiană”, şi aici vizitatorii fiind nevoiţi să aştepte la rînd. Muzeul Ţăranului Român a pregătit o seară a tradiţiilor meşteşugăreşti, artistice şi gastronomice. Ca o pi­can­terie, majoritatea străinilor prezenţi la acest muzeu erau de origine asiatică. Este foarte greu să vorbeşti despre tot ceea ce au ofe­rit toate cele 12 muzee deschise ieri-noapte în Capitală. Deoarece fie­care dintre acestea s-a întrecut pe sine, dovedind că tot ceea ce poate hrăni mintea şi sufletul n-are limite. De subliniat faptul că, în ace­laşi timp cu Bucureştiul, şi alte muzee din ţară şi-au deschis porţile sîmbătă noaptea.

×
Subiecte în articol: observator muzee