x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi reguli pentru credite

Noi reguli pentru credite

de Adrian Mihai    |    30 Iul 2005   •   00:00

Creditele pentru bunuri de folosinta indelungata sau cele imobiliare nu se vor mai putea acorda fara un avans de 25% sau fara girant. Rata lunara nu va putea depasi 30% din venituri, in cazul creditelor pentru consum, si 35%, in cazul creditelor pentru locuinte. In total, gradul de indatorare nu va putea depasi 40% din veniturile solicitantului.

Banca Nationala a emis normele privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Sub pretextul grijii pentru ca populatia sa nu se indatoreze peste posibilitatile de plata, se doreste de fapt limitarea creditelor, cu scopul de a frana cresterea importurilor. Noile norme restrictive intra in vigoare peste o luna. Bancherii nu sunt deloc multumiti de noile reglementari care le vor subtia afacerile. "In sistemul bancar romanesc creditele neperformante sunt la un numar si la un volum acceptabile. Sunt masuri care vizeaza reducerea importurilor", a delcarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

BAREME. Creditele de consum sunt limitate la 30% din veniturile nete, iar cele pentru investitii imobiliare sunt limitate la 35%. Impreuna, toate ratele, inclusiv cele aferente contractelor de leasing, nu vor putea depasi 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului de credite. In situatia in care creditul de consum are ca destinatie achizitionarea de bunuri, solicitantul trebuie sa fie girat sau sa achite un avans de cel putin 25% din valoarea bunurilor. De asemenea, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 75% din valoarea imobilului sau valoarea devizului estimativ.

×
Subiecte în articol: observator