x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Noi v-am apărat, voi ne-aţi înşelat!"

"Noi v-am apărat, voi ne-aţi înşelat!"

de Carmen Dragomir    |    24 Ian 2011   •   20:45
"Noi v-am apărat, voi ne-aţi înşelat!"
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

"Români disperaţi şi săraci, nu vă mai sinucideţi aruncându-vă din balcoane! Aruncaţi guvernanţii din lojile puterii corupte!" Aşa scria pe una dintre lozincile care tapetau maşina cu portavoce ce conducea marşul rezerviştilor. În urma ei, fanfara acompania nemulţumirile şi durerile pe care foştii militari nu mai vor să le îndure. Negri de supărare, umiliţi, insultaţi, minţiţi, aşa au venit oamenii la protestul de ieri. Au venit să-şi strige suferinţele, ca un ultimatum pe care au dorit să-l dea guvernanţilor.

Aşa cum fusese stabilit, militarii în rezervă au plecat în jurul orei 11:30 din Piaţa George Enescu pe traseul Cercul Militar-Palatul Parlamentului-Academia Militară. Pe o ninsoare măruntă, coloana de manifestanţi a plecat către primul punct al traseului – Cercul Militar de pe Calea Victoriei. "Înarmaţi" cu drapele, afişe, pancarte şi portavoce, rezerviştii s-au dovedit foarte inspiraţi şi inventivi în ceea ce priveşte lozincile. Unele amuzante, altele dureroase. Cu ochii mijiţi sub ninsoare, cu un steag într-o mână, un fost militar striga, ridicând cu cealaltă un carton: "Reforma revoluţionară a înlocuit «socialismul de familie» cu «capitalismul de cumetrie». Naşul Băse, finul Falcă. Cumetrii: Oprea, Onţanu, Udrea, Cocoş, Videanu, Flutur, Berceanu, Umbrărescu etc.". Pe maşina tapetată cu hârtii inscripţionate se disting chiar şi versuri: "De la Cuza e unirea/ de la Carol, un regat,/ de la Ceaşcă aveam stat,/ De la Ilici, sinergia,/ de la Emil fantezia/ de la Băse nesimţirea/şi tot de la el, kkt! / Scuzaţi, am vrut să zic diktat". Un alt afiş ridica mai multe întrebări: "Dacă prin referendum pedeapsa cu moartea s-ar reintroduce şi s-ar aplica retroactiv, domnul Băsescu s-ar bucura? Dar guvernanţii, dar politicienii? Eu în mod sigur da!". În semn de solidaritate faţă de colegii pensionari de la Interne, protestatarii au scandat: "Igaş tâmplaru’ ne-a adus amaru’". Cineva a făcut corecţia, susţinând că "nu-i tâmplar, e ospătar". "Cinste lor, cinste lor, cinste poliţiştilor", au continuat.

De la Cercul Militar Naţional, după liderii care au plecat din nou în marş cu mâinile ridicate, în fruntea coloanei, câteva personaje se fac remarcate. Unul dintre acestea poartă pe cap o barcă de hârtie de dimensiuni considerabile pe care stă tipărit: "Marinare! Barca de salvare, urcă-te-n ea şi plutiţi". Altul duce cu el o piatră funerară pe care stă lipită o poză cu Traian Băsescu în chip de drac. "Trăiţi? Bineeee!", scrie, lăsând să se înţeleagă că dracul de Băsescu o să ne vină la toţi de hac. În faţa clădirii CEC-ului de pe Calea Victoriei, funcţionarii şi-au lăsat baltă treburile şi au ieşit să facă poze. Alţii se zgâiesc pe la geamuri. Ajunşi în faţa sediului MApN, rezerviştii i-au dedicat ministrului Oprea "Marşul funebru". Imaginea mai multor persoane aflate la geamurile de la sediul ministerului au stârnit furia protestatarilor: "Oprea trădătorul", "Alt ministru la armată", "Ieşi afară, ieşi afară, javră ordinară!", "Mafiotule!". În drum către Academia Militară, "oastea de re­z­­­ervă", aşa cum s-au denumit foştii militari, scandează: "Noi v-am apărat, voi ne-aţi înşelat!", "Veniţi cu noi, armata e cu voi", "Nu vă fie frică şi Băsescu pică". La ultima scandare, trecătorii au strigat şi ei, răspunzând ma­nifestanţilor: "Să pice, să pice!".

×