x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Norvegia nu poate fi o "ţară-ţintă" a infractorilor

Norvegia nu poate fi o "ţară-ţintă" a infractorilor

de Violeta Fotache    |    29 Sep 2009   •   00:00



Miniştrii român şi norvegian de Justiţie au stabilit ieri la Bucureşti principiile de bază ale unui acord bilateral între cele două ministere care să permită combaterea mai eficientă a infracţiunilor comise de români pe teritoriul Norvegiei.

"Sunt mulţi români în Norvegia şi majoritatea dintre ei fac o treabă minunată acolo. Deci suntem bucuroşi să-i avem pe aceşti oameni în ţara noastră, dar sunt câţiva care comit infracţiuni, după cum ne spune experienţa şi cu alte ţări. Au crescut într-adevăr aceste infracţiuni comise de români şi este vorba de spargeri, furturi minore. Aproximativ 77 de români sunt acum în închisorile norvegiene dintre care 55 sunt în custodie", a declarat Knut Storberget, ministrul Justiţiei şi al Poliţiei din Norvegia, după întâlnirea de lucru cu ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu.


ACŢIUNE PREVENTIVĂ
Românii nu se află pe primul loc în topul imigranţilor care au comis infracţiuni pe teritoriul Norvegiei, această poziţie revenind celor proveniţi din ţările baltice, potrivit ministrului norvegian. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus că, numărul persoanelor de origine română cercetate în Norvegia a crescut în ultimii ani. Astfel, în 2003 erau cercetate 171 de persoane, trei ani mai târziu numărul acestora a crescut la 293, pentru ca în 2007 să ajungă la 1.108, iar anul trecut la 1.400 de români cercetaţi.

Infracţiunile comise de români sunt cu precădere furturi, tâlhării, înşelăciuni, dar în ultimul timp s-a înregistrat şi o creştere a criminalităţii informatice. Knut Storberget a precizat că acţiunea de întărire a cooperării cu România pe segmentul combaterii infraţionalităţii internaţionale se înscrie în registrul acţiunilor de prevenţie şi că a avut întâlniri asemănătoare şi cu omologii săi din ţările baltice.

Predoiu a precizat că întâlnirea a avut loc la iniţiativa părţii norvegiene şi, printre altele, acţiunea se vrea a fi şi un semnal adresat celor care se gândesc la Norvegia ca la o "ţară-ţintă" a infractorilor. Ministrul Internelor şi Justiţiei norvegian a spus că aşteaptă vizita ministrului român de Justiţie la Oslo pentru continuarea discuţiilor şi pentru îmbunătăţirea sistemelor de eliberare sub supraveghere în ambele ţări, precum şi pentru relaxarea procedurilor privind transferul condamnaţilor.

×
Subiecte în articol: observator