x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nou sistem de pensii ocupaţionale până în 2016. Ce categorii vor beneficia de noua lege

Nou sistem de pensii ocupaţionale până în 2016. Ce categorii vor beneficia de noua lege

24 Dec 2012   •   15:47
Nou sistem de pensii ocupaţionale până în 2016. Ce categorii vor beneficia de noua lege
Sursa foto: Intact Images/Christian Silva

Un sistem al pensiilor ocupaţionale va fi reintrodus în România până în 2016, categoriile care vor putea să beneficieze de acesta fiind agricultorii, militarii, medicii, avocaţii, magistraţii, a declarat, astăzi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

"Avem o propunere de lege care trebuie să intre în funcţiune. Este necesară o perioadă minimă de contribuţii, fixată prin lege. Pot face parte din acest sistem agricultorii. Dar orice categorie dintr-un anumit grup profesional care e destul de mare să formeze un sistem va putea să îşi facă pensii ocupaţionale, aşa cum sunt cei din sistemul de militarizare, la fel medicii ar putea, dacă doresc să se constituie într-un atfel de sistem, precum şi avocaţii, magistraţi", a afirmat Mariana Câmpeanu, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a precizat că o propunere de lege specială vizează un sistem practicat în Franţa, legat de o combinaţie între contribuţia plătită şi un stimulent din partea statului.

"Există o propunere de lege specială pentru oamenii care lucrează la sate, nu doar în agricultură, un sistem care se practică în Franţa: cel legat de o combinaţie între contribuţia plătită de cel din agricultură şi un stimulent din partea statului. Dacă o persoană care lucrează în agricultura se asigură cu 10 lei la fondul de pensii, statul îi mai adaugă 10 sau 20 de lei. Banii se acumulează numai la pensii şi acest sistem dă roade foarte bune. Este o propunere care a fost abrogată de guvernul Boc. Dar dacă introducem sistemele de pensii pe conturi, s-ar putea ca aceste persoane să înceapă să contribuie. Sunt două propuneri care vor fi puse în dezbatere publică şi vom aplica rezultatul aşa cum va iesi din această dezbatere publică", a explicat ministrul Muncii.

×