x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NOUA CONSTITUŢIE: Comisia de revizuire a respins amendamentul BOR privind recunoaşterea rolului istoric al bisericilor

NOUA CONSTITUŢIE: Comisia de revizuire a respins amendamentul BOR privind recunoaşterea rolului istoric al bisericilor

05 Iun 2013   •   11:42
NOUA CONSTITUŢIE: Comisia de revizuire a respins amendamentul BOR privind recunoaşterea rolului istoric al bisericilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, miercuri, amendamentul care ar fi recunoscut rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române şi al altor biserici şi culte religioase, asumat de deputatul PSD Gheorghe Emacu.

Unul dintre amendamentele propuse de BOR comisiei de revizuire a Constituţiei prevede completarea articolului 29 cu o prevedere referitoare la recunoaşterea rolului şi importanţei Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte culte în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti: "Statul român respectă credinţa poporului român eminamente religios şi recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti. Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii".

Deputatul PSD Gheorghe Emacu a susţinut amendamentul formulat de BOR, însă acesta a fost respins la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei, informează Mediafax.

Pe de altă parte, a fost adoptat un amendament al Forumului constituţional, care a modificat articolul 29, alineatul 4 din Constituţie. Astfel, textul care prevedea că "în relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă" a devenit "sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă".

×