x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noua formă a taxei auto, în vigoare din ianuarie 2013

Noua formă a taxei auto, în vigoare din ianuarie 2013

22 Oct 2012   •   11:55
Noua formă a taxei auto, în vigoare din ianuarie 2013
Sursa foto: THIERRY ZOCCOLAN/AFP

Forma nouă a taxei auto va intra în vigoare, în mod cert, din ianuarie anul viitor, iar propunerea noastră este ca banii colectaţi să ajungă la Fondul de Mediu pentru a putea dezvolta în continuare programe investiţionale verzi, a declarat, astăzi, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor.

"În mod cert, sistemul de taxare, forma nouă a taxei auto, va fi introdus din ianuarie, anul viitor. Nu pot să precizez, în momentul de faţă, dacă va fi valabilă din 3 ianuarie sau din 15 ianuarie. În mod clar, modul referitor la unde ajung banii din taxa de poluare va fi reglementat. Până în momentul de faţă propunerea noastră este ca taxa de mediu să fie plătită către Administraţia Fondului pentru Mediu, astfel încât să putem să dezvoltăm programe investiţionale verzi. Deocamdată este constituit un grup de lucru. Sunt mai mulţi paşi care urmează a fi făcuţi. Nu vrem să mai repetăm greşelile pe care le-au făcut guvernele anterioare. În orice caz, va fi o dezbatere publică în momentul în care vom finaliza acest studiu. Se lucrează şi cu Ministerul de Finanţe pentru că, după cum se ştie, modul în care a fost implementată taxa auto a creat nu numai nemulţumiri, dar are un impact asupra bugetului", a afirmat ministrul Mediului, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Rovana Plumb: Tichetele "Rabla" trebuie să ajungă direct la cel care casează maşina, nu la intermediari

Rovana Plumb a precizat, de asemenea, că noua formă a taxei auto va fi luată în calcul în bugetul pentru 2013 şi va fi funcţiona pe principiul "Poluatorul plăteşte".

"Taxa auto, practic a nemulţumit pe toată lumea, în al doilea rând taxa auto a încălcat prevederile Tratatului Uniunii Europene, respectiv articolul 110 privind discriminarea. Se va lua în calcul această taxă, care fi o taxă de mediu, desigur, pentru că ea va ţine cont de normele de poluare, şi se calculează în momentul de faţă şi impactul ei în bugetul pe 2013, având în vedere şi restituirile pe care ministerul trebuie să le facă pe vechea taxă care a fost încasată ilegal. Discuţiile se află într-un stadiu destul de avansat, însă până nu se finalizează studiul de impact economic nu vrem să mai aruncăm pe piaţă tot felul de sisteme care să nu fie clare şi, în orice caz, modul în care această taxă de mediu va fi aplicată va face obiectul unei dezbateri publice. Cele 400 de milioane de euro, taxă încasată ilegal, va fi restituită de la bugetul de stat către cei care au solicitat", a explicat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a mai spus că, în cazul taxei de poluare "trebuie schimbat, în primul rând, modul în care se aplică" şi "care trebuie să ţină cont de normele de poluare şi (...) să fie compatibilă cu puterea de cumpărare".

"În ceea ce priveşte piaţa auto, ţinem cont de recomandările care au fost făcute de către APIA /Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, n.r./. Este foarte clar că, din punct de vedere al protecţiei mediului, mergem pe principiul 'Poluatorul plăteşte'. Vrem să limităm o poluare mai mare în urma achiziţionării maşinilor care poluează, dar, în acelaşi timp, trebuie să ţinem cont şi de puterea de cumpărare. Dorim ca un număr cât mai mare de români să achiziţioneze maşini noi, cu o poluare redusă", a conchis Rovana Plumb.

×
Subiecte în articol: taxa auto rovana plumb taxa de mediu