x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noul Cod al Muncii omoară liderii sindicali

Noul Cod al Muncii omoară liderii sindicali

de Monica Iordache Apostol    |    15 Feb 2011   •   21:22
Noul Cod al Muncii omoară liderii sindicali
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

152040-ds-20101018123402002.jpgNoul Cod al Muncii, pe care actualul ministru Ioan Botiş vrea să-l promoveze, le va veni de hac liderilor sindicali. Ministrul Muncii a venit ieri în faţa deputaţilor din comisia de specialitate pentru a le da amănunte legate de proiectul legislativ care este deja finalizat, dar care nu se ştie încă dacă va fi promovat prin dezbatere parlamentară sau prin asumarea răspunderii guvernamentale. Printe altele, Botiş a spus că noile reglementări vor slăbi puterea liderilor de sindicate, întrucât contractele colective de muncă nu vor mai fi negociate la nivel de ramură, ci la nivel sectorial. „Sindicatele m-au acuzat că le atac şi au întrebat la cine se va transfera puterea de negociere a contractelor colective, dacă ele vor fi derobate de această atribuţie. Într-adevăr se vor pierde poziţiile de importanţi lideri sindicali, dar sindicatele vor câştiga mult mai mulţi membri. Negocierile vor fi sectoriale şi vor căpăta importanţă liderii sectoriali”, a explicat Botiş. Ministrul a arătat că tot mai mulţi angajaţi se vor îndrepta spre sindicate pentru că trebuie să devină conştienţi că au nevoie de o bună reprezenare la nivel sectorial.

Botiş şi-a susţinut şi viziunea în privinţa contractelor de muncă pe perioadă determinată, de 36 de luni, după cum a fost prevăzut în proiect. El a spus că utilizarea contractelor pe perioadă determinată va fluidiza piaţa muncii, întrucât există multe companii care desfăşoară proiecte cu o durată de câţiva ani şi cărora, prin noile prevederi, li se vor uşura condiţiile de a face angajări. „Înainte de 1989 era mentalitatea generală că locul de muncă trebuie să fie stabil şi garantat zeci de ani. Asta este fals. Trebuie să avem forţă de muncă fluidă şi flexibilă, cu angajaţi specia­l­­izaţi pe diferite domenii”, a susţinut Botiş. Ministrul a elogiat şi sistemul american, în care „oamenii merg spre un loc de muncă”, adică există dis­ponibilitatea de a te muta în alt oraş pentru un loc de muncă. „La noi 80% dintre angajaţi sunt proprietari, nu există mentalitatea mobilităţii teritoriale, aşa că, pentru a atrage angajatorii în zonele populate, trebuie să îi oferim facilităţi”, a justificat mi­nistrul şi eliminarea treptelor de salarizare, pe economie, pe ramură etc. „Fiecare din aceste niveluri de stabilire a salarizării reprezintă un brad împodobit, o sarcină pe costul forţei de muncă. Nici un investitor nu vine să investească în pierdere”, a arătat Botiş, susţinând că astfel cresc şansele de creare a locurilor de muncă.

Ministrul a prezentat şi pre­vederile care vin în sprijinul salaria­tului: preavizul de 20 de zile, în loc de 15, înregistrarea obligatore a de­misiei de către angajator şi sancţionarea muncii la negru. Botiş a mai anunţat că în urma controalelor pe care le-a dispus în ultima perioadă de timp a reuşit să determine creşterea nu­mă­rului de contracte de salarizare, de la 5,8 milioane la 6 milioane într-o ju­mătate de an. Ministrul mai pre­gă­teşte şi Legea zilierilor prin care vrea să scoată la lumină alte 150.000 de contracte de muncă. „Mi-aş arde mâna dreaptă ca Mucius Scaevola dacă  nu vom scoate la suprafaţă alte 150.000 de contracte”, a promis mi­nis­trul. Botiş însă nu a ştiut să le spună deputaţilor din Comisia de muncă dacă proiectul va fi promovat prin dezbatere parlamentară sau prin asumarea răspunderii, pentru că el însuşi nu mai era sigur pe postul de ministru pe care îl ocupă, discuţia cu deputaţii desfăşurându-se chiar înaintea întâlnirii parlamentarilor PDL cu preşedintele Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: observator codul muncii ioan botis