x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noul Cod Rutier baga spaima in soferi

Noul Cod Rutier baga spaima in soferi

de Radu Crivat    |    18 Aug 2006   •   00:00
Noul Cod Rutier baga spaima in soferi

Noul Cod Rutier intra in vigoare la data de 21 septembrie. Marile nou-tati sunt introducerea punctelor de penalizare si a raspunderii pieto-nilor pentru accidentele ale caror victime sunt acestia daca ele au fost cauzate de traversarile prin locuri nepermise ori pe rosu. Acceseaza aici Noul Cod Rutier.

Noul Cod Rutier, care va intra in vigoare peste o luna, baga de pe acum frica in soferii romani, cu reguli dure, apropiate de cele ale tarilor din UE. Marea noutate pe care o aduce legea rutiera este introducerea sistemului de puncte de penalizare.

Textul Codului Rutier, ce va fi valabil incepand cu data de 21 septembrie, pare a transmite soferilor indisciplinati sau certati cu legea un mesaj clar: vremea ilegalitatilor in trafic a apus. Adica unde-i lege, nu mai e tocmeala!

LA VANATOARE! Dupa ce Politia Romana a achizitionat 6.500 de masini noi si este mai prezenta ca niciodata in trafic, oamenii legii vor sa-i cuminteasca pe cei care comit abateri de la normele rutiere si sa puna capat haosului care stapaneste circulatia in cea mai mare parte a tarii. Marea noutate pe care o aduce noua lege rutiera este introducerea sistemului de punctaj. Potrivit politistilor, marele castig al noilor reglementari va fi faptul ca ii va determina pe soferi sa ia in seama si contraventiile considerate "minore", cum ar fi oprirea intr-un loc interzis. Permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioada de 30 de zile daca titularul a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare sau pe o perioada de 60 de zile daca acesta strange, din nou, cel putin 15 puncte in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce. Punctele se prescriu la un interval de sase luni.

PIETONI. O alta noutate importanta se refera la pietoni. Acestia poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, daca sunt accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat lor sau nerespectarii altor obligatii in trafic, in conditiile in care soferii care ii lovesc au respectat regulile de circulatie pe acel drum.

Atentie la punctele de penalizare!

Pe langa amenda, savarsirea mai multor contraventii atrage dupa sine si aplicarea unui numar de puncte de penalizare astfel:
  • 2 puncte: nepurtarea centurii de siguranta, depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum, respectiv pentru categoria din care face parte vehiculul condus, folosirea telefoanelor mobile la volan, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere", nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei pe autostrazi, drumuri expres si pe drumuri nationale europene;
  • 3 puncte: depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise;
  • 4 puncte: nerespectarea semnificatiei indicatorului "STOP", depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise, conducerea unui autovehicul pe spatiul destinat circulatiei tramvaiului atunci cand drumul public este prevazut cu mai mult de o banda pe sens, in afara caii de rulare a tramvaiului;
  • 6 puncte: depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise, nerespectarea semnificatiei indicatoarelor "Trecere la nivel cu o cale ferata simpla sau dubla, fara bariere" sau "Oprire", instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata, schimbarea directiei de mers prin viraj spre stanga, daca se incalca marcajul longitudinal continuu care separa sensurile de mers.

    CONTRAVENTII. Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a si cu suspendarea permisului pe o perioada de 30 de zile urmatoarele fapte: depasirea coloanelor de autovehicule oprite la culoarea rosie a semaforului, neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor angajati in traversare regulamentara, nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului. Amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si suspendarea permisului pe o perioada de 60 de zile urmatoarele fapte: nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public.

    Amenda prevazuta in clasa a IV-a si supendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile pentru: conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune, depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman.

    ALTE AMENZI
    Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor amenda aplicate. Un punct amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie - 370 RON. Contraventiilor prevazute in noul Cod Rutier li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care il reprezinta. Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele: clasa I - cu doua sau trei puncte de amenda, clasa a II-a cu patru sau cinci puncte, clasa a III-a de la sase la opt puncte, clasa a IV-a de la 9 la 20 de puncte amenda si ultima clasa, a V-a, de la 21 la 100 de puncte amenda.

    DOCUMENT
    Accesati / Descarcati Noul Cod Rutier (.doc 116 KB)
  • ×
    Subiecte în articol: observator clasa puncte amenda cod rutier