x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noul COD RUTIER. Șoferii care fac Live pe Facebook rămân fără carnet și primesc 2.900 de lei AMENDĂ

Noul COD RUTIER. Șoferii care fac Live pe Facebook rămân fără carnet și primesc 2.900 de lei AMENDĂ

11 Ian 2019   •   11:14
Noul COD RUTIER. Șoferii care fac Live pe Facebook rămân fără carnet și primesc 2.900 de lei AMENDĂ

Noul Cod Rutier prevede amenzi dure pentru şoferii care fac live la volan. Modificarea importantă şi care ar putea salva multe vieţi este prevăzută de un proiect de lege publicat astăzi de Ministerul de Interne.

Campania Observator şi a Poliţiei Române de stopare a fenomenului live-urilor la volan, 'Stop live pe Facebook la volan! Dă like vieţii!', care au fost cauza principală a numeroase tragedii rutiere s-a concretizat printr-un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier.

Proiectul prevede 'interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)'.

Amenzile pentru şoferii care fac live la volan sunt cuprinse între 1.300 de lei şi 2.900 de lei.

Concret, pentru nerespectarea acestei norme de conduită se introduce o nouă sancțiune de 9-20 puncte-amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare.

În plus, sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști).

"Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor.

Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule", se arată în proiectul de modificare a Noului Cod Rutier.

OBSERVATOR TV

×