x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noul Guvern, împotriva maghiarilor pentru prestigiu (presa ungară)

Noul Guvern, împotriva maghiarilor pentru prestigiu (presa ungară)

de Istvan Deak    |    03 Mai 2012   •   13:11
Noul Guvern, împotriva maghiarilor pentru prestigiu (presa ungară)

Presa de la Budapesta vuieste dupa anuntul facut la Bucuresti, ca noul Guvern va anula Hotararea de Guvern legata de UMF Targu Mures. "Prima masura adoptata de noul Guvern roman a fost retezarea drepturilor minoritatii maghiare. Inca nu a fost votata de Parlament echipa guvernamentala, si liderii coalitiei USL, care a preluat puterea dupa votarea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului condus de Mihai-Razvan Ungureanu, au dat glas deja cartilor soviniste si au atacat linia maghiara de la Universitatea de Medicina de la Targu-Mures', noteaza cotidianul Magyar Hirlap.

"Mutare neprietenoasa a Guvernului Ponta' si "Nimic nu mai poate sta in calea Guvernului Ponta' sunt titlurile date de jurnalistii de la Magyar Nemzet. "Ponta ameninta inainte de a fi investit in functie', considera, la randul lor, cei de la Nepszava. "Sunt confirmate temerile politicienilor si analistilor care spuneau ca noul Guvern va instaura in Romania atmosfera de la inceputul anilor 90. Nu mai este o noutate faptul ca, in ultimele zile, discursul politicienilor romani este determinat de relatia romano-maghiara. Atat Victor Ponta, cat si Crin Antonescu, sustin anularea Hotararii de Guvern legata de UMF Targu Mures. Marko Bela va discuta cu liderii USL, insa nu exista sanse ca partile sa colaboreze. El considera ca declaratiile lui Ponta sunt amenintari periculoase si rau-intentionate, deoarece minoritatea maghiara este privata de un drept asigurat prin lege', puncteaza jurnalistii de la Magyar Hirlap. "Nu pot sa inteleg de ce partidele aflate pana acum in opozitie, social-democratii, dar mai ales liberalii, aluneca pe aceasta directie nationalista. Nu inteleg cum de nu isi dau seama ca relatia romano-maghiara nu mai poate reprezenta ordinea de zi a politicii romanesti si nu mai poate fi vandabila intr-o campanie electorala. UDMR nu poate si nu va accepta faptul ca noul Guvern incepe cu o masura antimaghiara si ne priveaza de un drept garantat prin lege', a declarat Marko Bela pentru Magyar Hirlap.

"Ponta dovedeste abilitati tactice'

Pe de alta parte, publicatia germana Tagblatt prezinta un portret elogios al premierului desemnat al Romaniei, Victor Ponta, subliniind ca in tara presa il alinta "Micul Titulescu' si il considera un mare talent. "Sub conducerea unui presedinte ca Traian Basescu nu ar accepta functia de premier, spunea candva Ponta. Nu este capabil sa ocupe aceasta functie, considera, la randul lui, Basescu. Insa acum, presedintele l-a desemnat pe politicianul de 39 de ani sa alcatuiasca noul Cabinet. Presa il numeste micul Titulescu, dupa legendarul politician din perioada interbelica. Inca de la varsta de 25 de ani, Ponta si-a facut un nume in lupta impotriva coruptiei, in calitate de procuror. Adrian Nastase l-a promovat in functia de presedinte al Organizatiei de Tineret din cadrul PSD. Inca de la numirea sa in fruntea partidului, in 2010, Ponta a dovedit abilitati tactice deosebite. Si-a tinut partidul departe de protestele stradale din iarna trecuta, convins ca va culege roadele la final. Cu opozitia ferma fata de linia in limba maghiara a Facultatii de Medicina de la Targu-Mures, el si-a asigurat simpatia alegatorilor nationalisti. Nu sufera de complexe personale, dovada ca este copilotul unui campion de raliuri maghiar. Unii vad in numirea sa o capcana intinsa de tacticianul Basescu. Decat sa se ocupe de Basescu, al carui mandat expira in 2014, Ponta isi poate cauta adversarii la Bruxelles. Alaturi de a doua lui sotie, Daciana Sarbu, Ponta este considerat un critic aspru al cursului Merkozy', concluzioneaza cotidianul Tagblatt. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×