x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NOUL REGULAMENT EUROPEAN PENTRU PESCUIT - Europa stopează haosul din pescuit

NOUL REGULAMENT EUROPEAN PENTRU PESCUIT - Europa stopează haosul din pescuit

de Alexandru Nastase    |    15 Noi 2008   •   00:00
NOUL REGULAMENT EUROPEAN PENTRU PESCUIT - Europa stopează haosul din pescuit

Comisia Europeană încearcă scoaterea din colaps a activităţii de pescuit din UE. Comisia a ajuns la concluzia că măsurile luate până acum au creat un adevărat haos în sistem şi a propus ieri un nou regulament, de reformare a sistemului de control comunitar.



Se urmăreşte obţinerea unui sistem complet reformat de inspectare, monitorizare, control, supraveghere şi aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului, de-a lungul lanţului de comercializare, de la capturare şi până la vânzare. Procedurile de inspecţie şi standardele mai ridicate vor asigura în viziunea CE o implementare uniformă a politicii de control la nivel naţional, ţinând totodată seama de diversitatea şi de caracteristicile specifice flotelor. Se vor lua măsuri de promovare a culturii respectării normelor comunitare în întregul sector, inclusiv prin simplificarea cadrului de reglementare şi prin introducerea unor sancţiuni disuasive armonizate. Capacitatea comisiei de a interveni pentru a se asigura că statele membre implementează şi aplică efectiv normele PCP va fi, de asemenea, consolidată. În general, toate aspectele cu privire la controlul şi monitorizarea activităţilor de pescuit vor fi simplificate şi eficientizate prin noile norme.

"Controlul şi limitarea efectivă a capturilor ar trebui să constituie principiul fundamental pe care să se bazeze politicile comune în domeniul pescuitului", a declarat comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, Joe Borg. "În schimb, ele ne sunt călcâiul lui Ahile, subminând credibilitatea tuturor celorlalte măsuri de gestionare. Atât Comisia, cât şi Curtea de Conturi au identificat problema: prin această propunere, comisia îşi prezintă soluţia. Pentru a asigura viitorul unui sector durabil al pescuitului, se impune să înlocuim un sistem ineficient, costisitor şi complex, cu unul care este în măsură să dea roade. Cred că această propunere va oferi tuturor celor implicaţi instrumentele de care au atâta nevoie pentru a-şi face meseria."

PRODUSELE PESCĂREŞTI , VERIFICATE
Toate statele membre vor avea obligaţia de a verifica activităţile de-a lungul întregului lanţ de producţie al produselor pescăreşti, inclusiv la momentul debarcării, procesării, transportării şi comercializării produselor. Utilizarea unor tehnologii moderne de verificare, cum este sistemul de monitorizare a navelor prin satelit, jurnalul de bord electronic şi sistemul electronic de raportare a datelor privind capturile, urmează să fie extinsă. Se va introduce un sistem complet de trasabilitate a produselor pescăreşti, sistem care va permite urmărirea tuturor produselor pescăreşti de-a lungul lanţului
de comercializare.

"Controlul şi limitarea efectivă a capturilor ar trebui să constituie principiul fundamental pe care să se bazeze politicile comune în domeniul pescuitului"
comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, Joe Borg

×
Subiecte în articol: verde! pescuit