x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu mai putem intra in Marea Britanie

Nu mai putem intra in Marea Britanie

31 Mar 2004   •   00:00

Incepand de ieri, Marea Britanie a suspendat toate cererile de viza din Romania si Bulgaria. Scandalul a fost provocat de consulul britanic la Bucuresti, care a trimis opozitiei de la Londra detalii referitoare la neregulile din dosarele solicitantilor.

Decizia de suspendare a solicitarilor de viza apartine ministrului de Interne David Blunkett si a fost anuntata ieri la Londra. Masura are efect imediat si va dura pe perioada anchetei declansate la Bucuresti de informatiile dezvaluite de consulul James Cameron, potrivit caruia dosarele de viza ale cetatenilor romani au fost procesate rapid la Londra, desi unele documente erau falsificate. Exceptie fac cazurile speciale si medicale, precum si cele de deces sau de pericol de moarte - a anuntat aseara Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

CONTRADICTII. In cursul zilei de ieri, ambasada a facut o serie de informari generale, fara sa dea detalii si fara sa recunoasca faptul ca functionarul asupra caruia au fost impuse "masuri disciplinare " este chiar consulul. Cameron a fost suspendat din functie pentru ca a dezvaluit faptul ca imigrantilor li se permite sederea pe teritoriul britanic in pofida avertismentelor referitoare la folosirea de documente false in vederea obtinerii vizelor.

Dupa un schimb de informatii intre MAE si ambasada, purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe, Cosmin Dobran, a declarat, intr-un comunicat de presa, ca Londra a decis suspendarea acordarii unui singur tip de viza pentru romanii, persoane fizice sau juridice, care doresc sa infiinteze o firma in Marea Britanie.

Ulterior, in cursul zilei, presa britanica anunta ca eliberarea oricarui tip de viza pentru romani si bulgari a fost suspendata pentru o perioada nedeterminata de timp. "Suntem surprinsi de aceasta decizie, care credem ca va fi interpretata ca fiind exagerata si nedreapta pentru cetatenii romani care circula in mod legal in Marea Britanie. Speram sa fie eliminata cat mai rapid, sens in care vom trimite instructiuni si la Ambasada noastra de la Londra, cu atat mai mult cu cat exista o cooperare excelenta bilaterala intre autoritatile romane si autoritatile britanice in materie de afaceri interne, afaceri consulare si justitie" - a reactionat Dobran.

Surse ale opozitiei conservatoare de la Londra au declarat pentru BBC ca Ministerul britanic de Interne a fost avertizat, in urma cu 18 luni, in legatura cu eventuale nereguli existente in procesarea cererilor de viza depuse de imigranti. Blunkett si-a exprimat sustinerea fata de ministrul pentru Imigrare, Beverley Hughes, desi conservatorii cer tot mai insistent demisia acestuia.

Blunkett si-a asumat responsabilitatea pentru esecurile serviciilor pentru imigrare, dupa ce Guvernul a fost acuzat ca a indus in eroare Parlamentul in legatura cu sistemul de prelucrare rapida a cererilor de viza depuse de cetateni din Europa de Est, comenta ieri presa britanica. ANCA ALDEA


Cum a pornit scandalul

La inceputul lunii, deputatul britanic David Davis, aflat in opozitie, a primit un e-mail semnat "un cetatean ingrijorat ", in care era avertizat cu privire la modul in care mii de romani si bulgari au primit vize pentru Marea Britanie in baza unor dosare falsificate. Expeditorul arata ca multi dintre ei erau someri sau persoane ale caror cereri au fost respinse in repetate randuri. Cu toate acestea, solicitantii au reusit sa primeasca dreptul de a calatori in Marea Britanie. Davis a facut public mesajul chiar in Parlamentul de la Londra. Nu a trecut mult timp pana cand expeditorul a fost identificat. Desi Ambasada Marii Britanii nu precizeaza despre cine este vorba, presa de la Londra da ca sigur numele consulului Regatului Unit la Bucuresti, James Cameron, anuntand si ca oficialul a fost suspendat din functie in urma dezva luirilor sale. (Irina Cristea)

Anchetatori britanici la Bucuresti

Autoritatile de la Londra au anuntat ca trimit la Bucuresti si la Sofia echipe de anchetatori care sa se ocupe de caz. "Acuzatiile sunt grave si le tratam cu maxima seriozitate ", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului britanic citat de BBC. Premierul britanic, Tony Blair, a precizat ca are incredere in principalul acuzat, ministrul pe probleme de Imigratie, Beverly Hughes, caruia Opozitia de la Londra ii cere demisia. (Lavinia Tudoran)


Falsii oameni de afaceri din Romania

Sesizarea anonima pe care consulul britanic la Bucuresti, James Cameron, a trimis-o la Londra nu era prima incercare a oficialului de a atrage atentia ca ceva necurat se intampla la Ambasadele de la Bucuresti si Sofia. La data de 30 octombrie 2002, Cameron trimitea, de data aceasta sub propria semnatura, o scrisoare catre un ofiter pentru imigratie de la Aeroportul londonez Heathrow. Cameron se declara socat de usurinta cu care, sub acoperirea unui program al Asociatiei Comunitatii Europene (ECAA), in Marea Britanie ajung o multime de imigranti sub pretextul ca vor sa-si intemeieze acolo o afacere. Programul, destinat cetatenilor din unele tari ce nu fac parte din Uniunea Europeana (UE), le permite acestora sa obtina viza pentru Marea Britanie in baza unui dosar detaliat despre afacerea in care vor sa se lanseze in Regat. Mai mult, oficialul spunea ca unii au platit "intre 2.500 si 3.400 de dolari" unor avocati, in schimbul promisiunii ca vor obtine vizele fara nici un fel de problema. "Solicitantii aproape ca n-au habar ce scrie in planul de afaceri din dosar, nu stiu engleza si nici macar nu au experienta in domeniul in care spun ca isi vor deschide o afacere", scria Cameron. "Din nefericire, in ciuda recomandarilor noastre, cei de la departamentul pentru afaceri din Ministerul de Interne continua sa acorde acest tip de vize", incheia Cameron.

HOP SI BULGARII! O noua sesizare a venit la 5 noiembrie 2002, din partea unui oficial din Ministerul de Externe de la Londra. Acesta ii scria unui coleg de la Interne ca la Sofia s-a dezvoltat o intreaga retea prin care falsi afaceristi ajung in Marea Britanie. "Inselatoria e atat de bine pusa la punct, incat ingenuncheaza intregul sistem prin care noi incercam sa controla m intrarile in tara", scria oficialul de la Externe.

SESIZARI. Diana Cireap, functionar la sectia consulara a Ambasadei Britanice la Bucuresti, atragea atentia, la randul ei, in august 2003, asupra neregulilor permise de programul ECAA. Ea a trimis la Londra planul de afaceri al unui roman, cu urmatoarele observatii: "La firma pe care spune ca o detine nu a auzit nimeni de el. Nici macar nu a fost vreodata angajat acolo", scria Cireap. Dosarul a primit insa unda verde, in urma unei solicitari venite chiar de la un oficial ECAA.

Scandal vechi de un an si jumatate

Opozitia conservatoare britanica, aflata la originea declansarii acestui scandal, a dat publicitatii ieri filmul scandalului declansat la Ambasada Marii Britanii din Bucuresti, de catre consulul James Cameron. Potrivit conservatorilor, in ultimele 18 luni au fost trase mai multe semnale de alarma referitoare la neregulile inregistrate in cazurile dosarelor depuse de catre unii imigranti din Romania si Bulgaria.

  • 30 octombrie 2002 Consulul Cameron a trimis o scrisoare unui ofiter de imigratie al Aeroportului Heathrow din Londra.
  • 5 noiembrie 2002 Dupa o calatorie la Sofia, John Ramsden de la Ministerul britanic de Externe i-a trimis lui Chris Mace de la Ministerul britanic de Interne o nota de repros.
  • 19 august 2003 Conservatorii au primit o reclamatie de la Diana Cireap, functionar al Ambasadei britanice din Bucuresti.
  • 14 februarie 2004 Un oficial al ECAA a solicitat Ambasadei Marii Britanii din Romania sa trieze dosarele celor inclusi in programul ECAA. (Anca Aldea)
×