x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu sunt bani pentru pagubitii Dacia

Nu sunt bani pentru pagubitii Dacia

14 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca nu este momentul potrivit pentru ca Guvernul sa-si permita financiar un asemenea gest. Romanii care au depus bani la CEC pentru cumpararea unei Dacii inainte de 1989 mai au de asteptat despagubirile.
MONICA IORDACHE

NEMULTUMIRI. Suma stabilita pentru pagubiti de catre fostul guvern a starnit anul trecut protestele deponentilor la CEC
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, joi seara, intr-o emisiune a postului Realitatea TV, ca acesti bani nu pot fi acordati in prima jumatate a acestui an. Tariceanu a sustinut ca decizia guvernului anterior de a propune Parlamentului o lege prin care s-ar acorda despagubiri in valoare de 50 si 100 de milioane de lei a fost una electorala, problema fiind rezolvata "in pripa". Desi a acceptat ideea ca persoanele care si-au pierdut astfel banii depusi la CEC ar trebui sa primeasca o reparatie, a sustinut ca nu este momentul potrivit pentru un asemenea efort bugetar. "Acei oameni nu au nici o vina. Ei au fost pagubiti de stat si trebuie despagubiti", a adaugat premierul. El s-a declarat insa un sustinator al ministrului de Finante, Ionut Popescu, care a spus ca nu este dator sa indeplineasca promisiunile electorale ale fostei puteri. "Stiu ca ministrul de Finante are de gestionat un buget dificil, in urma introducerii cotei unice. Nu este un an in care ne permitem un astfel de gest", a conchis premierul.

URGENTA. Guvernul va redepune insa la Senat proiectul de lege privind despagubirea Regelui Mihai. Tariceanu a anuntat ca fostului suveran trebuie sa i se acorde despagubirile de 30 de milioane de euro. "Eu cred ca este o minima masura reparatorie fata de fostul suveran si sunt bucuros ca fostul guvern a adoptat aceasta masura, pe care noi o vom promova pentru a fi dusa la bun sfarsit", a sustinut Tariceanu. El a precizat ca proiectul a fost blocat, la Senat, in legislatura trecuta, din cauza unor chestiuni de or-din procedural, dar ca acum se va consulta cu ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, si cu conducerea celor doua Camere parlamentare, urmand sa se decida daca se va apela sau nu la procedura de urgenta. Ministrul Olteanu a declarat ca proiectul a fost depus initial in procedura de urgenta si ca ar fi normal ca si acum sa fie respectata aceeasi procedura, dar ca numai Biroul Permanent al Senatului poate decide regimul de dezbatere a unei legi.

×
Subiecte în articol: observator