x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Numai jumătate din sectoarele de plajă de pe Litoral vor reveni hotelierilor

Numai jumătate din sectoarele de plajă de pe Litoral vor reveni hotelierilor

13 Mai 2009   •   00:00

Direcţia Apelor Dobrogea Litoral a făcut publică, miercuri, lista cu suprafeţele de plajă care vor reveni hotelierilor, potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptată de Guvern, din cele 51 de sectoare de plajă, numai 26 urmând să intre în administrarea acestora.



Numai 26 sunt libere de orice sarcini şi vor reveni hotelierilor, iar restul vor rămâne în administrarea operatorilor care au câştigat acest drept în baza contractelor mai vechi încheiate cu DADL. Aceste contracte au fost reziliate după schimbarea Guvernului, de către noua echipă de conducere a DADL, dar majoritatea operatorilor au dat în judecată instituţia şi au câştigat dreptul de a opera în continuare suprafeţele de plajă. Procesul se va judeca pe fond, dar cel mai probabil o sentinţă definitivă se va da peste circa un an.

În Mamaia, din cele nouă sectoare de plajă, care însumează 418.730 mp (cu o lungime de 6,5 kilometri), numai cinci vor fi distribuite hotelierilor, adică circa 201.000 mp, deci mai puţin de jumătate. Celelalte suprafeţe vor fi operate de SC Vega Turism SA, Sc Perla Majestic SA şi SC Romned Port Operator SA.

Hotelierii pot închiria direct de la Apele Române, fără licitaţii publice, suprafeţe de plajă aferente numărului de camere, potrivit unui ordin modificat de ministrul Mediului, ce se aplică numai în sezonul estival 2009, a declarat, vineri, ministrul de resort, Nicolae Nemirschi.

"Am modificat Ordonanţa 19/2006 şi am obţinut de asemenea o derogare de la articolul 15 din Legea 213 privind proprietatea publică şi regimul de închiriere doar pentru 2009. Astfel, se pot încheia direct contracte pentru închirierea plajelor, acolo unde nu există deja, în condiţiile în care sezonul a început la 1 mai", a menţionat Nemirschi.

În prezent există 727.000 metri pătraţi de plajă liberi din punct de vedere juridic din totalul de 1.629.000 metri pătraţi, pentru care se vor putea primi oferte. "Vor avea prioritate operatorii economici care deţin spaţii de cazare şi de agrement. Repet, această închiriere va fi strict până la finalul acestui sezon estival, respectiv 30 septembrie 2009", a explicat Nemirschi.

Ministrul a mai spus că, potrivit ordonanţei modificate, autorităţile locale vor avea de asemenea dreptul să închirieze până la 20% din suprafaţa de plajă disponibilă pe care o vor pune la dispoziţia comunităţii locale.

Chiriaşii plajelor vor fi responsabili de curăţenie (mucuri de ţigară, peturi, resturi alimentare etc.), iar Apele Române Dobrogea Litoral vor efectua controlul şi vor face operaţiunile de curăţenie a plajelor de alge şi scoici.

În acelaşi timp, Ministerul Turismului se va ocupa de verificarea respectarea condiţiilor contractuale din punct de vedere turistic. Ministrul Justiţiei nu avizase ordonanţa în forma anterioară, în care se dădea dreptul de asociere între Apele Române şi deţinătorii de spaţii de cazare, astfel încât aceştia din urmă să poată administra plajele.

Ministerul Justiţiei considerase că versiunea respectivă era neconstituţională şi limitativă. Pentru noua formă, însă, ministrul Justiţiei şi-a dat acordul, a menţionat Nemirschi.

×
Subiecte în articol: observator plaja