x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Numărul şomerilor la nivel naţional a ajuns la aproape 500.000

Numărul şomerilor la nivel naţional a ajuns la aproape 500.000

de Rador    |    10 Ian 2013   •   11:59
Numărul şomerilor la nivel naţional a ajuns la aproape 500.000
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Numărul şomerilor la nivel naţional a ajuns la aproape 500.000, iar dintre aceştia 90.000 au rămas fără un loc de muncă în ultimele şase luni ale anului trecut. Persoanele care au trecut de 40-50 de ani şi au avut meserii fără calificare îşi găsesc cel mai greu un nou loc de muncă. Alice Georgescu are mai multe informaţii.

La nivel naţional, 17.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă în luna decembrie a anului trecut. Principalele domenii care au dat cei mai mulţi şomeri sunt: agricultura, confecţiile şi construcţiile. O situaţie de altfel paradoxală pentru că acestea sunt şi domeniile în care agenţii economici raportează cele mai multe locuri de muncă vacante. Totodată, judeţele care dau cel mai mare număr de şomeri sunt: Vaslui, Mehedinţi şi Teleorman. La polul opus, Ilfovul, este judeţul cu cel mai mic număr de persoane care îşi caută un loc de muncă. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea forţei de Muncă, Liliana Bogdan, a declarat că este foarte important ca toate persoanele care se află în căutarea unei slujbe să participe la cursuri de formare profesională sau la cele de recalificare.

Liliana Bogdan: Pentru luna ianuarie 2013, ANOFM derulează un număr de 96 de programe de formare profesională pentru un număr de peste 2.000 de persoane. Mai mult de jumătate dintre cei care urmează cursurile respective reuşesc să şi identifice un loc de muncă după ce termină aceste cursuri. Cele mai multe cursuri vor fi organizate în Mureş, urmat de Braşov, Bistriţa-Năsăud, iar meseriile în care se organizează astfel de cursuri sau programe de formare profesională în ianuarie sunt lucători în comerţ, ospătari, operatori introducere - validare şi prelucrare date, bucătar, dar şi contabil sau inspector de resurse umane.

Reporter: Cursurile de calificare sunt gratuite pentru toate persoanele care sunt înscrise în evidenţele agenţiilor de ocupare a forţei de muncă.


×
Subiecte în articol: şomeri loc de munca