x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O fantezie ca pe vremea lui Ceauşescu, în Suceava: doctori scoşi să scuture pomii!

O fantezie ca pe vremea lui Ceauşescu, în Suceava: doctori scoşi să scuture pomii!

de Paul Ciurari    |    10 Apr 2012   •   19:43
O fantezie ca pe vremea lui Ceauşescu, în Suceava: doctori scoşi să scuture pomii!

La inceput de Saptamana a Patimilor, fisa postului bugetarilor intelectuali suceveni s-a modificat. De frica sa nu sclerozeze la birouri sau in laboratoare, mai marii din conducere i-au scos pe angajatii Muzeului Bucovinei si a Bibliotecii Judetene Suceava la munca, miscare si aer curat. Mai exact i-au pus sa curete de zapada copaceii de tuia din parcul central al orasului.


Intelectualii au fost scosi ca pe vremuri, sa nu stea degeaba. In jurul orei 9 dimineata a venit un telefon, iar la 9:30 toata lumea era pe frontul de lucru. Nu a contat ca i-au scos incaltati in pantofi si imbracati in paltoane sau hainele cu care au venit la serviciu. Desi copacii ornamentali, ca tot parcul de altfel, sunt in administrarea celor de la domeniul public, s-a apelat la 'voluntariatul fortat' pentru curatenie. 'Muncim cu drag!' au spus doua angajate de la muzeu, care incercau sa scuture ramurile unui tuia fara sa raceasca prea tare la maini. Le-am intrebat daca fac voluntariat sau daca sunt in timpul programului. Femeile au ras si au spus ca sunt 'in timpul programului. Nu prea intra in fisa postului, dar ne supunem majoritatii'.

Au executat ordinul sefilor fara prea multe comentarii. La majoritatea le era frica sa spuna prea multe, sau sa se revolte. Altii se simteau umiliti ca dupa ani de munca si studii sa fie tratati ca 'maturatori de strada'.

Unii angajati au recunoscut ca de dimineata, de la Consiliul Judetean Suceava a venit un ordin ca sa se treaca urgent la munca. E drept, ordin verbal, nimic in scris, insa 'daca-i ordin, cu placere!' Au venit chiar si sefii institutiilor din subordinea CJ Suceava la fata locului, iar unii dintre ei chiar au si dat cate o mana de ajutor. Sefii de la muzeu au spus 'no comment!', desi toti cei trei directori ai institutiei de cultura au stat si i-au supravegheat pe subalterni in timp ce isi faceau norma. Din sursa sigura am aflat ca directorul bibliotecii I.G. Sbiera, Gabriel Carabus, era in concediu de odihna, insa asta nu l-a impiedicat sa vina la voluntariat. De la institutia pe care o conduce el au fost scosi la treaba doar barbatii, iar domnul director nu s-a ferit sa puna si el mana pe un par si sa curate putin arborii. Angajatii de la biblioteca au ras cand i-am intrebat daca vor factura celor de la ROSAL lucrarile.

Fara echipamente de protectie, fara manusi si inarmati cu bete si crengi, bugetarii au trebuit sa se conformeze. Alexandrina Cutui este doctor in stiinte istorice si una dintre cele mai cunoscute restauratoare de pictura din Romania. In aceasta dimineata se afla alaturi de colegii ei in parc, la curatat zapada. 'Fara ustensile, fara tehnologie...', a spus doamna Cutui. Am intrebat-o cine i-a chemat la 'voluntariat'? 'Consiliul Judetean, bineinteles ca au dat ordin', a raspuns aceasta. Oare intra in atributiile unui doctor in stiinte curatenia in parcuri? Ne-am intrebat, iar doamna Cutui ne-a raspuns sarcastic 'da! Chiar daca avem doctorat. Avem si doctorat si suntem restauratori. Si ca restaurator pictura nu avem voie sa ducem in mana mai mult de doua kilograme (n.a. in timpul programului), acum nu depaseste doua kilograme'.

Cei de la Consiliul Judetean au refuzat sa dea vreo declaratie, spunand ca ei nu stiu cine i-a scos pe oameni in parc. Potrivit unui consilier din cabinetul presedintelui CJ Suceava, administratia judeteana nu are nici o legatura cu actiunea de curatire a arborilor ornamentali. Ne intrebam totusi ce ar fi spus mai marii judetului sau directorii institutiilor, daca vreunul dintre angajati ar fi fost ranit de vreo creanga care s-a rupt sub greutatea zapezii? Sau daca s-ar fi accidentat in acest timp! Ar fi spus probabil ca angajatul respectiv lipsea din timpul programului de la lucru si umbla brambura prin parc sa curate tuia...

De ce s-a ambitionat cineva sa curate arborii decorativi de zapada? In acest parc se tine 'Targul de Pasti' si e chiar peste drum de Consiliul Judetean. Probabil ca nu da bine ca aborii ornamentali sa fie albi in aprilie. Tragem aceasta concluzie dupa ce toata ziua de duminica, pana tarziu in noapte nimeni nu a vrut sa accepte faptul ca s-a intors putintel iarna, iar fantanile arteziene de exemplu au functionat in continuu.

×