x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O nouă clasificare internaţională pentru instituţiile de învăţământ superior

O nouă clasificare internaţională pentru instituţiile de învăţământ superior

28 Dec 2012   •   20:24
O nouă clasificare internaţională pentru instituţiile de învăţământ superior

Universităţile vor avea în curând o nouă clasificare internaţională, conform unei iniţiative a Comisiei Europene. Noua listă se va numi "U-Multirank" şi va stabili o ierarhie a instituţiilor de învăţământ superior în funcţie de o gamă largă de factori de performanţă.

"U-Multirank" va oferi elevilor, studenţilor şi părinţilor un ghid mai realist, pentru ca aceştia să se poată orienta mai uşor în alegerea celei mai bune opţiuni pentru viitorul lor. Cele 500 de universităţi vor fi clasificate în funcţie de reputaţia pentru cercetare, calitatea predării, orientarea internaţională sau succesul transferului de cunoştinţe şi angajamente regionale. În această clasificare vor fi importante, de exemplu, parteneriatele pe care le au instituţiile de învăţământ cu diverse companii. Universităţile se pot înscrie pentru noua clasificare în prima jumătate a anului viitor, iar primele rezultate sunt aşteptate la începutul lui 2014.

Comisarul european pentru educaţie, Androulla Vassiliou, a declarat că această clasificare multidimensională este modernă şi sofisticată, având rolul de a oferi imaginea completă asupra diversităţii învăţământului superior. Actualele clasificări universitare oferă o atenţie prea mare reputaţiei pentru cercetare, astfel că noua listă va aduce un ghid mai exact şi mai comparabil pentru calitatea studiilor. Comisarul european a afirmat că "U-Multirank" nu va veni doar în ajutorul tinerilor, ci va avea şi o contribuţie majoră în motivarea instituţiilor de învăţământ superior pentru îmbunătăţirea performanţelor. Pentru a asigura imparţialitatea şi calitatea noii clasificări, Comisia Europeană a selecţionat un consorţiu independent care să efectueze selecţia. Iniţiativa va fi condusă de Centrul pentru învăţământ superior din Germania şi de Centrul pentru studii politice de învăţământ superior din Ţările de Jos.

Ideea "U-Multirank" a pornit de la o iniţiativă a Franţei din 2008. Proiectul va primi o finanţare de două milioane de euro din partea UE. (R.R.A)

×