x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O nouă hoție: țepele cu „telefonul distrus”

O nouă hoție: țepele cu „telefonul distrus”

de Mariana Zaharia    |    10 Aug 2018   •   14:47
O nouă hoție: țepele cu „telefonul distrus”

O nouă escrocherie cu telefoane a apărut în orașele mari din țară: indivizi care le cer bani unor persoane, sub pretextul că le-ar fi spart telefoane mobile. Metoda este simplă și cere mult tupeu, spun anchetatorii. Cum procedează? Simplu: un bărbat pretinde că a scăpat mobilul pe stradă, după ce a trecut o persoană pe lângă el, apoi, îi reproșează agesiv omului că l-a atins și așa i-a distrus aparatul. Amenințați, cei mai slabi merg direct la bancomate sau își dau banii din portofele.

 

O tânără din Argeș a fost la un pas să cadă victimă unui individ care i-a spus că i-ar fi spart telefonul mobil. Fata în vârstă de 19 ani era chiar în centrul orașului Pitești unde venise să își plătească o datorie, când un bărbat a început să țipe după ea: „Mi-ai spart telefonul, nenorocito! Unde pleci? Vino înapoi, că mi-ai distrus ecranul!”. Tânăra și-a văzut de drum, însă individul a plecat după ea și a continuat să țipe și să o amenințe. Plângând, fata a acceptat să meargă la un bancomat și să îi dea 200 de lei, atât cât îi ceruse, deși bărbatul striga că telefonul lui valorează 2.000 de lei. De emoții, tânăra a greșit codul pin al cardului, iar un angajat al băncii a ieșit la ea și a văzut-o aproape de leșin.

Alți doi martori la întreaga scenă l-au luat pe bărbat la întrebări și i-au cerut să arate un act al telefonului pe care bărbatul susținea cu tupeu că abia l-a cumpărat. Între timp, funcționarii băncii au luat-o pe tânără în birou, i-au dat apă și i-au spus să aștepte polițiștii. Tânăra a apucat atunci să își sune tatăl și să îl anunțe de ce i s-a întâmplat. Agenții de poliție sosiți la intervenție au luat datele tinerei și apoi au dus-o la secție unde ea a depus plângere pentru amenințare. Bărbatul va fi și el audiat de anchetatori pentru a se stabili dacă este în mod cert vorba de o înșelăciune.

Sunaţi la 112!

Polițiștii îi avertizează pe oameni încă odată să fie extrem de atenți cui dau bani și pentru ce, iar dacă li se reproșează o situație asemănătoare să sune imediat la 112, în special pentru faptul că indivizii care se ocupă de așa ceva au tendința să fie violenți verbal, ca să-şi intimideze victimele. De asemenea, anchetatorii mai spun că nu poate fi vorba de un dosar penal pentru astfel de situații în care un telefon ar fi spart accidental, iar românii trebuie să știe că doar printr-o înțelegere amiabilă pot da bani în cazul în care sunt vinovați.

                                                                                                         

În foarte multe cazuri, victimele acestor escrocherii nu au depus  plângeri, iar polițiștii au aflat de la martori de cele întâmplate. Oamenii legii atrag atenția că este foarte important să aibă o descriere a celor care se ocupă de așa ceva pentru a fi prinși.

 

Chiar şi în situaţia în care sunt vinovaţi de spargerea accidentală a unui telefon, oamenii pot da bani doar în urma unei înţelegeri amiabile.

 

 

×