x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Potop în judeţul Galaţi: Sute de persoane, EVACUATE din locuinţe. Un drum naţional şi un drum judeţean, BLOCATE

Potop în judeţul Galaţi: Sute de persoane, EVACUATE din locuinţe. Un drum naţional şi un drum judeţean, BLOCATE

13 Sep 2013   •   08:50
Potop în judeţul Galaţi: Sute de persoane, EVACUATE din locuinţe. Un drum naţional şi un drum judeţean, BLOCATE

Alte 400 de persoane din judeţul Galaţi au fost evacuate din locuinţe, în noaptea de joi spre vineri, în urma unei noi viituri, un nou bilanţ arătând că în total au fost afectate 16 comune, dar şi oraşul Tecuci.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Galaţi, cele 400 de persoane evacuate sunt din localitatea Valea Mărului. De asemenea, un drum naţional şi un drum judeţean care fac legătura între localităţile afectate de inundaţii sunt blocate.

"Încă 400 de persoane au fost evacuate de la Valea Mărului în această noapte din cauza unei viituri pe pârâul Geru, debite mari înregistrându-se şi pe afluenţii acestuia. Sunt blocate DN 25 între Vameş şi Tudor Vladimirescu şi DJ 253, între Băleni şi Cudalbi din cauza avarierii unui pod", a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Potrivit unui nou bilanţ, 16 comune şi mai multe sate au fost afectate de ploile puternice din ultimele două zile, pagube importante înregistrându-se şi în oraşul Tecuci. Autorităţile gălăţene au dispus suplimentarea numărului forţelor de intervenţie, astfel că în prezent în zonele afectate se află aproape o mie de lucrători. "Au intervenit 437 de angajaţi ai MAI şi 530 alte structuri (MApN şi forţe locale). În prezent se lucrează la evacuarea apei şi aluviunilor din casele şi curţile afectate din Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Cuca", a mai spus reprezentantul Prefecturii.

Totodată, a început distribuţia ajutoarelor pentru persoanele sinistrate, acestea primind 22.000 de litri de apă, 550 de pături, peste 10.000 de kilograme de conserve de carne şi pateu, 300 de litri de ulei şi 500 de kilograme de făină.

Cod portocaliu de inundaţii

Judeţul Galaţi se află sub cod portocaliu de ploi, cantităţile de apă putând atinge şi depăşi 30-35 de litri pe metru pătrat.

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate. Un număr de 519 persoaneau fost evacuate din calea apelor.

Potrivit unor date furnizate Prefectura Galaţi, două femei de 82 şi 74 de ani şi un bărbat de 65 de ani au decedat în localitatea Cuca, alţi doi bărbaţi de 40 şi 78 de ani şi o femeie de 81 de ani au decedat în localitatea Costache Megri, iar o bătrână de 83 de ani şi o fetiţă de opt ani din au murit la Cudalbi.

În două dintre cazuri, victimele nu au murit ca urmare a înecului, ci au suferit un infarct.

Cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri, se arăta în raportarea Prefecturii.

În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Premierul Victor Ponta a convocat, joi, la Palatul Victoria, comandamentul pentru situaţii de urgenţă, după inundaţiile din Galaţi, în timp ce miniştrii Gabriel Oprea şi Dan Nica au mers în zonele inundate.

×