x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O româncă a adus “Mica Italie” la Boston

O româncă a adus “Mica Italie” la Boston

de Istvan Deak    |    25 Sep 2013   •   14:18
O româncă a adus “Mica Italie” la Boston
A spălat podele, a debarasat mese, nu ştia pic de engleză, dar acum are propria afecere în SUA

Numele ei este Dana Preda. A cunoscut celebrul “vis american”, dar numai cu preţul unei munci ieşite din comun. Povestea ei a fost publicată de Boston Globe.

Când a venit prima dată în Statele Unite, nu ştia un cuvânt în engleză, dar, după 13 ani, ea deţine unul dintre cele mai populare coffee shop-uri din cartierul North End din Boston, denumit Caffé Lil Italy (Cafeneaua Mica Italie), scrie jurnalista de la cotidianul Boston Globe.

Mai lucrează la un restaurant

In ciuda succesului ei cu cafeneaua, multă lume se arată surprinsă de faptul că Preda încă lucrează şase zile pe săptămână la Antico Forno, restaurantul la care şi-a făcut debutul pe tărâm american. A lucrat ani la rând, până când şi-a putut deschide propria afacere.

Şi-a dorit să strângă suficienţi bani să o poată ajuta pe fiica ei în vârstă de 17 ani, pe care o vedea doar o dată pe an, să emigreze în SUA din România.

Muncă non-stop

După ce şi-a urmat soţul în Statele Unite în urmă cu 13 ani, Preda a început să lucreze la Antico Forno. “Munceam non-stop. Debarasam mese, spălam pe jos, şi nu ajungeam acasă decât târziu în noapte”, povesteşte ea. “Intotdeauna am ştiut că într-o bună zi voi fi capabilă să-mi clădesc propria afacere, dar fără să cunoşti limba şi fără să ai destui bani puşi de-o parte, era evident că trebuia să muncesc din greu”, explică aceasta pentru Boston Globe.

Ture duble, zece ani

Odată ce a început să înveţe limba, lucrurile au devenit ceva mai uşoare. A început să lucreze şi altceva, era chelneriţă. Făcea ture duble şapte zile din şapte. Şi asta timp de zece ani, până când a fost capabilă să deschidă Caffe Lil Italy.

Povesteşte că a dorit să-şi deschidă propria afacere pentru a avea destui bani pentru fiica sa. Dorea să o ajute să vină să trăiască, dar să şi studieze în Statele Unite, după absolvirea liceului în România. In plus, spune că a dorit să-şi pună în valoare ideile creative, pentru a pune la dispoziţia clienţilor cel mai bun meniu posibil pentru cafeneaua sa. “Am vrut ca aceia care îmi trec pragul să se simtă confortabil aici. Am vrut să le pun la dispoziţie o varietate din cele mai bune produse de patiserie pe care le poţi găsi în North End”, mai povesteşte patroana româncă. Iar jurnalista de la Boston Globe adaugă că Preda a reuşit ceea ce şi-a propus.

Patiserie italiană şi îngheţată

Meniul de la Mica Italie include patiserie italiană, dar şi celebrele îngheţate italieneşti, precum şi nişte wafe preparate în casă, pe care Dana le umple cu îngheţată şi cu fructe proaspete.
Cafeneaua se află pe Salem Street, peste drum de Old North Church. Zona este frecventată de turişti, iar Caffe Lil Italy a devenit un punct de atracţie pentru aceştia, ca şi pentru localnici. “Locul acesta este aglomerat tot timpul. Eu vin aici pentru că servirea este fantastică, şi ştiu că Dana a muncit din greu pentru a putea deschide această cafenea. A făcut o treabă fantastică”, declară Ralph Piccolo, un rezident din North End.

Hărnicie ieşită din comun

Marlee Santoro, care lucrează la Antico Forno, spune că Dana Preda este cea mai muncitoare persoană pe care a cunoscut-o vreodată. “Dacă eu vin la ora 10 să-mi preiau tura, Dana deja munceşte din greu la ora aia. Când ne-am confruntat cu o puternică furtună şi căderi masive de zăpadă, cine era cu lopata în mână şi se lupta să îndepărteze zăpada? Dana, bineînţeles! Şi asta după ce făcuse acelaşi lucru la Caffe Lil Italy”, povesteşte Santoro. “Nu o să mai găsiţi o persoană care să muncească la fel de mult ca ea”, adaugă Santoro.

Susţinută de vecini

Dana crede că anii de muncă de la restaurantul Antico Forno au ajutat-o să îşi poată deschide propria afacere într-unul dintre cele mai aglomerate cartiere ale Bostonului. “Imi preţuiesc toţi clienţii, în special pe cei care mi-au fost alături şi m-au susţinut încă din momentul în care am venit în America, acum 13 ani”, îi spune Dana Preda reporterului de la Boston Globe. “Imi place ideea că deţin o cafenea despre care oamenii spun că are succes, dar ştiu şi că nu aş fi putut face toate astea fără susţinerea acestui cartier. Oamenii de aici au fost atât de drăguţi cu mine”, se confesează aceasta.

Se extinde

Acum, intenţiile ei sunt clare. Doreşte să se extindă şi să ofere clientelei un meniu complet, dar primul lucru care trebuie rezolvat este cel al spaţiului, căci popularitatea localului îi aduce din ce în ce mai mulţi clienţi.

Cafeneaua dispune de propriul site, caffelilitaly.com, unde, de altfel, a fost postat şi articolul din Boston Globe, dar şi de o pagină special creată pe reţeaua de socializare Facebook, unde produsele apetisante ale Danei fac cu ochiul vizitatorilor. La Facebook, amfitrioană este fiica Danei, Raluca Preda, care, probabil, într-o bună zi va prelua afacerea pusă pe picioare cu atâta trudă de Dana.

×
Subiecte în articol: romanca statele unite afacere restaurant