x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O şansă pentru copiii abandonaţi

O şansă pentru copiii abandonaţi

10 Mar 2011   •   14:14

Mii de copii sunt abandonaţi, în fiecare an, în spitalele din România. Cei mai mulţi dintre ei sunt sănătoşi şi nu necesită spitalizare prelungită. Rămân în maternităţi pentru că numărul asistenţilor maternali, singura variantă de plasare a lor în cazul în care familia naturală nu-i doreşte, este insuficient. După 2-3 luni de internare în maternitate, abandonaţii sunt externaţi spre... spitalele de pediatrie, unde au fost înfiinţate, special pentru ei, secţiile de "Recuperare Pediatrică”. Rămân aici, expuşi infecţiilor intraspitaliceşti, bolilor cu care vin în spital ceilalţi pacienţi dar, mai ales, alienării psihice, luni de zile. Unii – ani.

Multe familii în România şi-ar dori să-i înfieze, însă cei mai mulţi dintre copiii abandonaţi au o situaţie juridică neclară. Abrogarea legii abandonului şi lipsa unor termene de timp precise în actuala legislaţie îngreunează procesul de adopţie. Iar  copiilor le este încălcat dreptul de a creşte într-o familie.

Ieri, Guvernul a făcut un gest reparatoriu şi un prim pas pentru salvarea acestor copii, adoptând un act normativ pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei. Conform noilor reglementări, "copiii cu părinţi necunoscuţi pot fi declaraţi adoptabili după 30 de zile de la emiterea certificatului de naştere”. A fost reglementată, de asemenea, situaţia copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială faţă de care părinţii manifestă dezinteres timp de un an, astfel încât aceşti copii să poată fi declaraţi adoptabili "după un an în care direcţia de asistenţă socială constată clar că nu a existat nicio legătură între copil şi familia biologică şi că nu există posibilităţi de reintegrare a lui”.
Cadrul juridic în materie de adopţie a fost revizuit în sensul redefinirii noţiunilor de adopţie internă şi adopţie internaţională şi prin introducerea criteriului reşedinţei familiei care adoptă, în locul criteriului domiciliului. De asemenea, "o serie de dispoziţii care vizează condiţiile de fond ale adopţiei au fost corelate cu noul Cod Civil”, a explicat Bogdan Panait, secretar de stat în cadrul Oficiului Român pentru Adopţii (ORA).

O altă reglementare importantă aprobată de Guvern se referă la introducerea probei ADN-ului în cadrul procedurii de încuviinţare a adopţiilor unor copii care provin din relaţii extraconjugale ale soţilor.
Actul normativ introduce, totodată, o perioadă de monitorizare post-adopţie de doi ani, în care se a asigură şi consiliere familiei, şi pentru a avea garanţia unei reintegrări reuşite a copilului adoptat într-un mediu familial.

La solicitarea expresă a prim-ministrului, Executivul a decis să fie menţinute reglementările în vigoare privind adopţiile internaţionale.

Proiectul de lege a fost trimis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă. (AOP)

×