x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O specie de broască ţestoasă descoperită recent este pe cale de dispariţie

O specie de broască ţestoasă descoperită recent este pe cale de dispariţie

13 Feb 2019   •   18:19
O specie de broască ţestoasă descoperită recent este pe cale de dispariţie

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă specie de broască ţestoasă şi au tras totodată un semnal de alarmă în legătură cu şansele de supravieţuire ale acesteia, relatează miercuri agenţia DPA. 

Ţestoasa chinezească pestriţă, descoperită în Vietnamul de Nord, este în pericol de dispariţie, a anunţat Societatea de cercetare Senckenberg din Dresda, în estul Germaniei. 

''Carapacea galben-gri de aproximativ 23 de centimetri lungime a acestei specii de ţestoasă prezintă pete mari verzui-negre, care atrag atenţia. Această particularitate morfologică a demonstrat, printre altele, că aceste animale se numără printre speciile nedescoperite până acum'', a explicat Uwe Fritz din cadrul Colecţiei de istorie naturală Senckenberg din Dresda. 

Spre deosebire de majoritatea broaştelor ţestoase, speciile cu carapace moale sunt acoperite cu un strat flexibil din piele. 

Potrivit lui Fritz, ţestoasa chinezească cu carapace moale a fost considerată multă vreme singura specie de acest tip din vasta regiune cuprinsă între estul Siberiei şi Vietnam. 

''Cu cât căutăm mai îndeaproape, însă, cu atât (descoperim) mai multe specii care se ascund sub numele Pelodiscus sinensis. Pelodiscus variegatus, descrisă de noi acum, este deja a cincea specie din acest gen'', a explicat profesorul. 

Cu fiecare nouă specie descoperită, cercetătorii constată că atât numărul de indivizi din cadrul populaţiilor, cât şi dimensiunea zonelor în care acestea trăiesc, s-au redus. 

Distrugerea habitatelor şi pescuitul ameninţă ţestoasa pistruiată cu carapace moale, care se numără printre ingredientele utilizate în bucătăria din Asia de Est, se arată în studiu. 

De asemenea, o specie aparent invazivă care trăieşte în Vietnamul de Nord ar intra în competiţie cu ţestoasa pistruiată şi ar putea influenţa habitatul acesteia. 

Echipa de oameni de ştiinţă din Dresda, Koln, Vietnam şi Ungaria a descris specia recent descoperită, miercuri, în jurnalul ZooKeys.

AGERPRES

×