x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O tânără de 17 ani, victimă a sistemului de sănătate bolnav

O tânără de 17 ani, victimă a sistemului de sănătate bolnav

de Gabriela Mladin    |    12 Aug 2011   •   09:09
O tânără de 17 ani, victimă a sistemului de sănătate bolnav

Moartea tinerei de 17 ani, adusa in Spitalul din Targu-Jiu pentru o banala operatie de scoatere a amigdalelor si care a decedat pe patul spitalului, a declansat un adevarat scandal. Anchetele desfasurate in cazul acestei morti au scos la iveala probelemele din sistemul sanitar. Dotari insuficiente, superficialitatea actului medical, dar si atitudinea indiferenta a cadrelor medicale.

La Gorj, se desfasoara in aceste zile, anchete peste anchete. Conducerea Spitalului din Targu-Jiu, Colegiul medicilor, Ministerul Sanatatii, Parchetul, au declansat verificari asupra mortii tinerei de 17 ani din Slivilesti, venita in vacanta la Spitalul din Targu-Jiu pentru a-si scoate amigdalele inflamate. Rezultatul necorpsiei i-a scos din culpa pe medicii sectiei ORL, acolo unde Raluca Tulic fusese internata inainte cu doua zile de a deceda, in sensul ca nu injectia cu antibiotic a fost cea care a declansat moartea, dar ar putea sa se faca vinovati de faptul ca n-au fost in stare sa descopere pancreatita de care aceasta suferea.

Rezultat neasteptat!

Necropsia a aratat ca fata suferea de pancreatita hemoragica acuta. Un rezultat care a surprins pe toata lumea, mai ales ca tanara nu daduse semne de boala. 'Am recoltat analize si le-am trimis la Institutul de Medicina legala Mina Minovici, vom vedea care sunt rezultatele. Fata nu a raspuns la manevrele de resuscitare. Nu am gasit semne de soc anafilactic, nimic care sa faca legatura intre actul medical si moarte. Cauza mortii a fost infarctul si pancreatita. Nu a existat medicatie in vederea operatiei si nici medicatia premergatoare operatiei', a declarat sefa Laboratorului de Medicina legala Gorj, Claudia Beldean.

Explicatii diverse!

Imediat ce s-a aflat diagnosticul, medicii s-au intrecut in explicatii. Medicul care trebuia s-o opereze pe tanara de amigdale sustine ca fetei i s-a facut frica si din aceasta cauza ar fi facut infarct: 'Infarctul a fost determinat de stress-ul fetei, ca urma sa fie operata peste cateva ore. Pancreatita nu pot sa va spun eu de unde o are, probabil de la alimentatie', a precizat Carmen Braia.

'S-au recoltat probe care s-au trimis la Institutul de Medicia Legala Mina Minovici si urmeaza sa primim rezultatete. E greu, sunt sportivi in plina sanatate si verificati lunar si care fac infarct', sustine directorul medical al Spitalului Judetean Targu-Jiu, Cosnatin Palivan.

'Am asistat la necropsie si nu credeam ca ceea ce vad acolo se poate intampla la un tanar. Sunt oameni care au murit in somn, fotbalisti perfect sanatori care mor, nu stiu ce a detrminat asta', a declarat Gheorghe Stanciu, sef sectie ORL.

Fara oxigen!

Ministerul Sanatatii a cerut, de asemenea, un raport cu privire la moartea tinerei. In actul transmis se precizeaza ca Raluca Tulic, in varsta de 17 ani a decedat in jurul orei 7 in dimineata de 10 august 2011. La ora 05,55 acesteia i s-a facut o injectie cu antibiotice si hemostatice, iar apoi fata a prezentat dispree accentuata, extremitati reci, cianotice si puls periferic slab. Se mai precizeaza ca imediat i s-au administrat HHC, calciu gluconic si s-au inceput manevre de resuscitare cardio-respiratore pana la sosirea echipei ATI. La ora 7,00 a fost declarat decesul, iar la ora 9,00 tanara urma sa intre in sala de operatie.

'Am verificat din punct de vedere organizatoric si igienico-sanitar. Desfasuram ancheta la cererea Ministrarului Sanatatii. Am verificat stadiul in care sunt conectate la statie de orxigen. Salonul in care se afla fata nu era conectat, era foarte aproape de sala in care se afla oxigen. In anumite situatii, probabil ca exista posibilitatea ca antibioticul sa creeze o criza de pancreatita, dar Colegiul Medicilor trebuie sa dea acest verdict. Este posibil ca fata sa fi avut o afectiune care s-a acutizat in perioada spitalizarii. Este posibil ca antibioticul sa agraveze pancreatita. Pancreatita acuta se poate declansa dupa o masa bogata, cu grasime, cu dulciuri, cu bauturi alcoolice. Este un diagniostic foarte grav', a declarat directorul Autoritatii de Sanatate Publica Gorj, Marius Boieriu.

Anchete peste anchete!

Colegiul medicilor din Gorj trebuie acum sa verifice daca actul medical a fost indeplinit corespunzator: 'Ne-am autosesizat, am constituit o comisie din specialisti si vom urmari evolutia cazului. Si pentru noi este o enigma, ca si caz, va fi de durata, probabil ca vor fi prelevate teste toxicologice care dureaza pana la rezultat. Verificam actul medical, ca si recomandare, administrare a tratamentului. Sunt multe rubrici care trebuie verificate. Medicina este o enigma si indiferent cat am studia, cat de tanar este omul, si se poate intampla. Reactia organismului cu medicamentele este imprevizibila. Am inteles ca s-au facut si testele alergologice, dar nu am vazut foaia de observatie.', a precizat presedinta Colegiului Medicilor din Gorj, Ana Baleanu.

Si Parchetul de pe langa Judecatoria Targu-Jiu a declansat o ancheta si verifica ce ar fi putut duce la moartea fetei.

Tragedia familiei Tulic

Parintii tinerei sunt, insa, in stare de soc. Mai ales dupa ce au aflat diagnostricul. 'Nu avea nicio suferinta fata mea, nu pot sa-mi dau seama. Voi face o plangere. Acum ii face injectia si peste cateva minute fata moare. Nu imi este foarte clar. Analizele au iesit bine', sustine Radu Tulic, tatal fetei.

'Fata mi-a spus ca o dor picioarele si doctiorita mi-a spus ca trebuie s-o operam de amigdale. Sustin pancreatita, nu stiu de ce sustin asta. N-o durea nimic pana acum. N-am avut-o prin spitale', a declarat mama fetei.

Ce-i mai grav este ca parintii au aflat de moartea fetei de la colegii de salon ai acesteia. 'Am fost sunat de pe telefonul fetei mele de celelalte paciente. Ele mi-au spus ca fata mea e moarta. Urma sa ajungem si noi la spital, pentru ca la ora 9 trebuia operata. Nu m-a anuntat altcineva de moartea fetei mele, pacinetele, colegele de salon cu fata mea mi-au dat vestea', a povestit tatal Ralucai.

Despre aceasta situatie, medicii spun ca nu exista o procedura standard. Nimeni nu este obligat sa anunte familia ca paicnetul a murit: 'Teorectic noi anuntam familia, dar este foarte greu. De preferat asistentul trebuie sa anunte familia. In general, personalul medical. Nu este o procedura standard, in legislatia noastra nu se prevede ca o anumita persoana sa anunte decesul pacientului', a precizat presedintele Colegiului Medicilor Gorj, Ana Baleanu.

Tragedia in familia Tulic este cu atat mai mare cu cat fiul lor a decedat tot la varsta de 17 ani cu doi ani in urma. Acesta s-a innecat intr-un lac de acumulare de langa Slivilesti. Acum, familia Tulic a pierdut-o si pe fata. Inmormantarea va avea loc sambata.

×