x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Obama în Polonia. Vizita între trecut şi viitor

Obama în Polonia. Vizita între trecut şi viitor

de Dan Constantin    |    03 Iun 2014   •   10:31
Obama în Polonia. Vizita între trecut şi viitor

Barak Obama vizitează Polonia, prima etapă în cadrul turneului european din această săptămână, care mai include  Belgia şi Franţa. Reperele vizitei sunt legate de două importante momente istorice. În Polonia se împlinesc 25 de ani de la căderea comunismului; în vara lui 1989 au început lucrările mesei rotunde care au permis organizarea primelor alegeri libere şi tranziţia paşnică a puterii de la preşedintele Jaruzelski la instalarea primului preşedinte necomunist, Lech Walesa.

La 30 mai au avut loc funeraliile generalului Jaruzelski, decedat la vârsta de 90 de ani, care a prilejuit şi o dezbatere în societatea poloneză asupra momentelor dramatice din istoria ţării din perioada comunistă, a deciziilor dificile pe care le-a luat preşedintele care a decretat legea marţială în 1981 pentru a evita intervenţia trupelor sovietice.

Un consilier al preşedintelui Obama  a precizat că preşedintele SUA va sublinia în timpul vizitei importanţa căderii comunismului în Polonia, cu efect în ansamblul evenimentelor din Europa de Est, dar şi importanţa relaţiilor cu State Unite pentru consolidarea democraţiei.

Prezentul şi viitorul acestor relaţii în legătură directa cu evenimentele din Ucraina şi a presiunilor Rusiei va constitui principalul subiect al întâlnirii  lui Obama la Varşovia cu lideri din zece ţări aliate în NATO din Europa Centrală şi Ţările Baltice invitaţi în Polonia. Va fi prezent şi noul preşedinte al Ucrainei, Porosenko, la primul dialog cu preşedintele Obama.

Semnificativ, primul moment al vizitei în Polonia a liderului de la Casa Albă  include o întâlnire cu echipajele americane de pe avioanele F16 care participă la acţiuni de supraveghere aeriană comune de forţele aeriene poloneze.

La manifestările  din Franţa, la comemorarea a 70 de ani de la debarcarea pe plajele Normandiei în D Day, va participa şi Vladimir Putin, nefiind însă programată o întâlnire directă cu Barak Obama.

×