x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Obiceiuri şi tradiţii de Sf. Andrei. Fetele nemăritate îşi pot visa ursitul în această noapte

Obiceiuri şi tradiţii de Sf. Andrei. Fetele nemăritate îşi pot visa ursitul în această noapte

29 Noi 2018   •   16:22
Obiceiuri şi tradiţii de Sf. Andrei. Fetele nemăritate îşi pot visa ursitul în această noapte

Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi este considerat de ortodocsi „Ocrotitorul României”  pentru că este cel care a provăduit religia creştină şi învăţăturile lui Iisus pe teritoriul ţării noastre.

Totodată, Ziua Sf. Andrei marchează şi începutul iernii.

Se spune că noaptea Sfântului Andrei este una magică, pentru că animalele (lupii) capătă puteri neobişnuite. Din bătrâni se spune că pentru a te proteja împotriva lupilor este bine ca în această zi să nu îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă  şi să nu dai gunoiul afară. 

Printre tradiţiile şi obiceiurile de Sfântul Andrei se numără şi punerea de grâul la încolţit. Astfel, în noaptea de Sfântul Andrei, 29 decembrie, se pune un strat subţire de grâu într-o farfurioară, pentru fiecare membru al familiei.  În funcţie de cum a crescut grâul aşa va fi şi următorul an pentru persoana respectivă. Bătrânii spun că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată.

Tot în noaptea de Sf.Andrei mai există şi obiceiul ca fetele nemăritate să facă o turtă din făină de grâu, foarte sărată pe care să o mănânce la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.

Înainte de a deveni apostol al lui Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras.

×