x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Obreja a scos FRBox datoare cu 200.000 de dolari. Contractul încheiat de Europlus Computers şi MDRT a ajuns pe masa DNA şi OLAF

Obreja a scos FRBox datoare cu 200.000 de dolari. Contractul încheiat de Europlus Computers şi MDRT a ajuns pe masa DNA şi OLAF

de Elena Stan    |    28 Mai 2012   •   19:09
Obreja a scos FRBox datoare cu 200.000 de dolari. Contractul încheiat de Europlus Computers şi MDRT a ajuns pe masa DNA şi OLAF

In nota intocmita de Departamentul pentru Lupta Antifrauda, inaintata catre DNA, scrie negru pe alb ca Rudel Obreja s-a folosit de functia detinuta in cadrul FRBox pentru a obtine profit pentre firma sa, un sereleu, care prin incredintare directa, s-a ocupat de organizarea galei de box profesionist "Campion pentru Romania". Cu alte cuvinte, Federatia a fost bagata la inaintare de Rudel Obreja pentru a putea obtine contracte de sponsorizare de la institutiile de stat in vederea organizarii de catre firma sa, Europlus Computers, a galei de box profesionist, potrivit notei DLAF. "Implicarea FRBox in organizarea Galei de box profesionist «Campion pentru Romania» din 9 iulie 2011 a avut ca scop obtinerea de sponsorizari de la companii cu capital de stat si utilizarea acestor resurse financiare pentru acoperirea unei parti insemnate a cheltuielilor aferente organizarii acestei gale, desi raspunderea financiara exclusiva ii revenea Europlus Computers in calitate de organizator licentiat si autorizat", se mentioneaza in Nota DLAF.

Astfel, de sponsorizarile in valoare totala de 1.742.380 de lei (echivalentul a 420.932 de euro), cerute si obtinute de FRBox a beneficiat Europlus Computers.
Cu alte cuvinte, Rudel Obreja cu o mana a dat si cu sapte a luat. Putem spune asta deoarece Obreja a avut numai de castigat din organizarea galei de box profesionist "Campion pentru Romania". Mai ales ca nu a venit cu nici un ban de acasa, cum s-ar spune. Pentru a organiza gala de box Obreja a contractat creditul de la BRD pe care l-a achitat Elena Udrea, co-partenera sa in organizarea meciului. Din Nota intocmita de DLAF rezulta ca FRBox a avut cheltuieli in valoare de 516.209 euro si venituri de doar 9.500 de euro in urma implicarii in organizarea galei de box profesionist. Mai mult, FRBox a ramas cu o datorie de 200.000 de dolari la firma Europlus Computers. Nici nu am mai pus la socoteala sponsorizarile obtinute de FRBox in valoare de circa 421.000 de euro de care a beneficiat Europlus Computers. Daca din Nota intocmita de inspectorii DLAF rezulta ca FRBox a avut cheltuieli de 54 de ori mai mari decat veniturile in urma implicarii in organizarea galei, nu acelasi lucru il putem spune si despre Europlus Computers. Sereleul lui Obreja a realizat venituri in valoare de 690.000 de euro fara a cheltui nimic din bugetul firmei. Obreja a fost un simplu intermediar.

Avand in vedere ca beneficiarul sponsorizarilor a fost Europlus Computers, inspectorii DLAF au constatat ca a fost incalcata Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea. Inspectorii DLAF noteaza ca Obreja a "creat aparenta ca sponsorizarea a sustinut activitatea proprie a Federatiei", insa realitatea a fost alta. In plus, FRBox a efectuat plati pentru gala de box care cadeau in sarcina organizatorului, cum ar fi: asigurarea ringului; achitarea taxelor catre IBF si WBC; asigurarea burselor pentru sportivi, a onorariilor pentru manageri si oficiali etc. Totul a fost posibil prin incheierea unui contract intre FRBox si Europlus Computers prin care federatia si-a creat numai obligatii de a face unele demersuri in vederea obtinerii de sponsorizari si de a efectua plati. Contractul nu prevede niciun drept pentru FRBox. Contractul incheiat de FRBox cu Europlus nu are "data" la care a fost semnat, iar explicatia este halucinanta. "Reprezentantii FRBox au sustinut ca lipsa datei reprezinta o omisiune datorata volumului mare de munca din perioada organizarii reuniunii (galei) de box profesionist si numarului redus de personal", potrivit DLAF.

Prin acest contract Federatia se obliga sa plateasca catre Canada Ltd suma de 1.200.000 de dolari, reprezentand prima de meci pentru Bute, in schimbul obtinerii incasarilor din vanzarea biletelor la gala. Din nefericire, Federatia nu a obtinut niciun venit din organizarea galei de box, potrivit DLAF. In plus, in acelasi contract se mentioneaza ca in schimbul obligatiei de plata "drepturile dobandite sunt reprezentate de obtinerea confirmarii participarii lui Lucian Bute la gala «Campion pentru Romania» si de posibilitatea de a-si promova imaginea alaturi de un mare campion in intreaga lume".
Cu alte cuvinte, Federatia ar fi trebuit sa fie mandra ca va beneficia de promovare pe plan intern sI extern datorita galei de box.

BRD a dat banii pe vorbe
Rudel Obreja a obtinut un credit in valoare de 2,5 milioane de euro de la BRD in baza unui contract ce urma sa-l incheie cu ministerul condus de Elena Udrea, clienta veche a bancii. Din creditul luat de la BRD, Obreja ar fi trebuit sa utilizeze sumele doar pentru activitati ce aveau legatura cu promovarea brandului turistic in cadrul galei de box, asa cum era prevazut in contractul cu MDRT. Potrivit inspectorilor DLAF, Obreja a utilizat banii respectivi si pentru alte activitati. Cu toate acestea, Elena Udrea, pana sa plece de la conducerea MDRT, a achitat creditul luat de Obreja de la BRD.


"Ceea ce a facut ministerul este si corect, si util, si binevenit. Daca exista probleme la firma celui care a organizat gala, in speta domnul Obreja, acesta este cel in masura sa le lamureasca"
Elena Udrea, fost ministru al Turismului

×